4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Makedon Bakan Mersin'de

MAKEDON BAKANIN MERSİN ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Balkanlar ve Makedonya'nın Türkiye için bir Avrupa kapısı olduğunu belirterek, "Bu kapıyı her zaman açık tutmamız gerekiyor” dedi.

Mezitli Kaymakamlığı'nın davetiyle kente gelen Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir'in Mersin temasları sürüyor.

Nezir, beraberinde Azınlıklar Kültürünü Tanıtma Ajansı (AKTAM) Müdür Vekili ve Türk Demokratik Partisi Genel Sekreteri Kadir Salih, danışmanlar Leyla Kardoviç, Irina Orovcanec ve Makedonyalı işadamı Yusuf Aksu ile birlikte Mersin Üniversitesi Rektörü Suha Aydın'ı ziyaret etti. Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ve Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım'ın da katıldığı ziyarette, Makendoya heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Aydın, konuklara Mersin Üniversitesi'nin niteliklerinden söz etti. Aydın, “Yüz yıllarca hakim olduğumuz topraklarda kalan soydaşlarımızın temsilcisi olarak siz buradasınız. Bize çok büyük mutluluk verdiniz" dedi.

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise, Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirterek, "Sizlerden, ecdadımızdan almış olduğumuz bir emanetimiz var. O emanete hiçbir zaman ihanet etmedik, her zaman içimizde sakladık ve mahşere kadar bu bizim güzel Türkçemizi, örf ve adetlerimizi Balkanlarda ve Makedonya'da yaşatacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Makedonya hakkında bilgi veren Nezir, 1990'lı yıllarda Yugoslavya Cumhuriyeti'nin dağılmasının ardından o topraklarda 6 yeni devlet kurulduğunu, Makedonya Cumhuriyeti'nin de bunlardan birisi olduğunu belirtti. Makedonya Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Nezir, o nedenle Türkler için anavatan olan Türkiye'nin, Makedonya'nın diğer halkları için ise kardeş ülke konumunda olduğunu ifade etti. Konuk Bakan, 2 milyon 200 bin nüfusa sahip küçük ve yeşil bir ülke olan Makedonya'da, Türklerin sayısının resmi istatistiklere göre 80 bin, kendi verilerine göre ise 100 binin üzerinde olduğunu açıkladı ve orada yaşayan Türkler tarafından kurulan Türk Demokratik Partisi'nin, 2000'li yıllardan itibaren her seçim döneminde parlamentoya mutlaka birkaç temsilci gönderdiğini dile getirdi. Partilerinin ambleminin Türk bayrağı olduğunu belirten Nezir, "Türk bayrağını Türkiye'den sonra bizler yaşatıyoruz” dedi.

Balkanların Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Nezir, Balkanlar ve Makedonya'nın Türkiye için bir Avrupa kapısı olduğunu ifade ederek, “Bu kapıyı her zaman açık tutmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Konuk Bakan, Makedonya'nın Avrupa Birliği aday ülkesi olduğunu ve yakın bir tarihte de bir Avrupa Birliği ülkesi olacağını kaydetti.

Bakan Nezir, Makedonyalı Türk gençlerinin yüzde 80'inin üniversite mezunu olduğunu da belirterek, Türkiye'de yetişmiş, lisans ve lisansüstü eğitim almış binin üzerinde Türk genci olduğunu açıkladı. Nezir, Makedonyalı Türkler olarak anavatanı yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Bizler Rumeli çocukları olarak Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sarıkamış'ta, Kıbrıs'ta şehit verdik. Her zaman dualarımızda büyük ve güçlü Türkiye'nin olmasını arzu ederiz” diye konuştu.

MAKEDON BAKANIN MERSİN ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 16:01:05
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 16:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?