3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Maliyet arttı, ekim azaldı

Mersin'in Silifke ilçesinde üretilen ve kendine özgü lezzetiyle bir zamanlar neredeyse tamamı AB ülkeleri ile Rusya'ya ihraç edilen yer fıstığının ekim alanları, maliyetlerin sürekli yükselmesi yüzünden azaldı.

İlçede yakın zamana kadar üreticinin gözdesi olan yer fıstığı ekim alanı, 1990 yılında özellikle tüccarların çiftçinin ayağına kadar gelip alım yapması dolayısıyla 25 bin dekara kadar ulaşırken, sonrasında maliyetlerin yükselmesi ve alım politikalarındaki yanlışlıklar sonucu 2000 yılında 20 bin dekara, bu yıl da 3 bin 400 dekara kadar geriledi.

Silifke fıstığının orta boy olduğu, yörenin mikro klima özelliğine sahip iklimi ve alüvyon toprak yapısı dolayısıyla bitkinin kısa sürede büyüdüğü ve meyvenin
bulunduğu kapsüllerin geliştiği, hasadın da kolaylıkla gerçekleştiği belirtildi. Diğer yerlerde yetişenlerden farklı olarak Silifke fıstığının hasat sonrasında kolaylıkla yıkanabiliyor olması ve elle ayıklanması sonucu atıklardan zahmetsiz bir şekilde tamamen arıtılmasının avantaj oluşturduğu, en önemlisi de tohumla kabuk arasında içeriğinde yoğun olarak kalsiyum bulunan beyaz tabakanın, kavrulma esnasında tohumun yanmasını önlemesi olduğu kaydedildi.

Üreticiler, dekara ortalama 150 kilo ürün elde ettiklerini, geçen yıl kilosunu 1,10 YTL'den sattıklarını söylediler.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 11:25:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?