30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Manastır turizme kazandırılıyor

ALAHAN MANASTIRI İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILIYOR

Mersin’in Mut ilçesinde bulunan Alahan Manastırı inanç ve doğa turizmine kazandırılıyor. Tarihi dokusuyla yabancı turistlerin ilgi odağı olan manastır, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilecek.

Göksu Vadisi'ne hakim dik bir yamaca oturtulan ve Evliya Çelebi'nin “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” diye nitelendirdiği Alahan Manastırı’nın kültür ve turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Mut Kaymakamı Mustafa Şahin ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Gök manastırı gezerek incelemelerde bulundu.

Kaymakam Şahin, Alahan Manastırı'nda yapılacak restorasyon çalışmaları ile burasının hem inanç hem de doğa turizmi açısından bölgenin önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. Mut İlçesi'ndeki Alahan Manastırı'nın kültürel özellikleri bakımından dünyada başka bir örneği bulunmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

“Hem manastır özelliği olarak, yapı kompleksi ve de motif işlemeleri yönünden Alahan Manastırı ayakta kalabilen en iyi manastırlardan birisidir. Bizler Alahan Manastırı'nın bir cazibe merkezi olabilmesi için uğraş veriyoruz. Bölgeye tuvalet, bekçi kulübesi, kafeterya ve otopark gibi tesislerin inşa edilmesi için Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden tüm onayları aldık. Gerçekleştirilecek bakım ve onarımdan sonra seyahat acenteleriyle iletişim kurarak yerli ve yabancı turistleri buraya çekmeye çalışacağız.”

Milattan sonra 440-442'de inşa edildiği tahmin edilen Alahan Manastırı batı kilisesi, manastır, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor. Günümüze kadar ayakta kalabilen ender manastırlardan olan Alahan Manastırı’nın kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikler taşıyor.

ALAHAN MANASTIRI İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILIYOR
ALAHAN MANASTIRI İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILIYOR
ALAHAN MANASTIRI İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNE KAZANDIRILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2011 Perşembe 11:19:05
Güncelleme :20 Ocak 2011 Perşembe 12:40:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet ali civan IP: 78.160.204.xxx Tarih : 23.01.2011 00:30:27

 öncelikle şükür diyorum.bu manastır yıllardır tahrip edilmekte ve bu zamana kadar tadilat görmediği için mucuze eseri ayakta durmaktadır.böyle bi çalışma hem manastır için hemde mut için iyi olacaktır.teşekkürler.