2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mantar mevsimi başladı

Artan yağışlar ile birlikte ortaya çıkan doğal mantarlar, kilosu 2 ile 5 YTL arasında fiyatla satılıyor.

Halk arasında "göbek" diye bilinen "kuzugöbeği" mantarının kilosunu 5 YTL'den sattıklarını belirten Zekeriya Demir, kuzugöbeği mantarının bu yıl iyi seviyelerde başlangıç yaptığını, önümüzdeki günlerde bu fiyatın daha da yükseleceğini söyledi.

Demir, "Sonbahar mevsimi ile birlikte tüm aileler çoluk çocuk demeden dağlarda, arazilerde göbek mantarı toplayabilmenin derdine düştü. Toplayanlar bizim gibi satıyor. Günde 300 ila 400 kilo arasında mantar satıyorum. Bu ay içerisinde bol yağış düşmesi halinde göbek mantarı rekoltesinde önemli ölçüde artış gözlenecektir" dedi.

Köylerde yaşayan vatandaşların ormanlık alanlarda çıkan doğal mantar türlerinden olan Kırmızı ve Beyaz Melki ile Karasırt gibi çeşitli mantarları toplayarak ilçe pazarında satıp ev ekonomilerine katkıda bulunduğunu kaydeden Demir, yağmurların erken başlaması ile yörede çıkmaya başlayan doğal mantarların kalitesine göre 2 ile 5 YTL fiyatla pazarda alıcı bulduğunu kaydetti.

Bu arada, Silifke Sağlık Grup Başkanı Dr. Deniz Kayam, halkın bilmediği mantar türlerini tüketmemesi veya bu konuda uzman kişilere danışarak tüketme yolunu seçmesi gerektiğini söyledi.

Gerek farklı yapıları, gerekse besleyici özellikleri bakımından mantarlara ilginin geçmişten günümüze süregeldiğini ifade eden Kayam, "İçinde bulunduğumuz mevsimde mantarların bol miktarda toplanıp tüketilmesi zaman zaman zehirlenmelere yol açmaktadır. Özellikle 'dede mantarı, öldürücü yeşil şapka, köy göçüren' isimleriyle bilinen mantar türleri, öldürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle emin olunmayan mantarların tüketilmemesi çok önemlidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 10:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?