5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mavi bayraklı tesisler artıyor

Türkiye'nin en uzun sahil şeridine sahip kentleri arasında gösterilen Mersin'de, 'Mavi Bayrak'lı tesis sayısı 7'ye yükseldi. Yapılan çalışmalar kapsamında Silifke ilçesinde yer alan Kızkalesi Halk Plajı'na da 'Mavi Bayrak' verildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kentteki kıyıların uluslararası standartlara kavuşturulabilmesi, bunun yanında elde edilecek sonuçlarla mevcut turizm potansiyelinin arttırılması amacıyla özellikle son yıllarda çok ciddi bir açılım ortaya konulduğunu, buna bağlı olarak da 'Mavi Bayraklı' tesis sayısının önceki yıllara göre artış gösterdiğini söyledi.

Vali Aksoy, 2006 yılında Mersin'de sadece Anemurion Oteli 'Mavi Bayrak' alırken, 2009 yılında bu sayının 7'ye yükseldiğini kaydetti. 'Mavi Bayrak'ın çevre koruma kriterlerine uygunluk gösteren plaj ve marinalara 1 yıl süreyle verildiğini ve söz konusu marinaların da her yıl ilk müracaat yapıyormuş gibi değerlendirildiğini, bu değerlendirmenin önce ulusal, ardından da uluslararası jüri tarafından yapıldığına işaret eden Aksoy, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yapılan açıklamaya dikkat çekerek, bugün gelinen noktada Türkiye genelindeki 286 plaj ve 14 marinanın 'Mavi Bayrak' almaya hak kazandığını hatırlattı.

'Mavi Bayrak'ın öncelikle kıyılarda olmak üzere sektörde sürdürülebilir turizmin bir anahtarı haline geldiğine dikkat çeken Aksoy, "Mavi Bayrak Programı kapsamında plajların düzenli kontrolü sağlanırken, Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 15 gün arayla deniz suyu analizleri, katı atıkların geri dönüşümü uygulaması ve düzenli çöp depolama alanlarına taşınması ile cankurtaran, güvenli yüzme alanı, engellilere olanak sağlaması, çevre bilinçlendirme etkinlikleri, plajlar için 27, marinalar için 22 kriterden en önemlilerini oluşturuyor" dedi.

Mavi Bayrak için turistik tesislerden gelen taleplerin sürekli arttığını, bu durumun da turizm sektörünün krizden diğer sektörlere oranla daha az etkilendiğini ve iyimser beklentilerinin daha fazla olduğunun da bir göstergesi olduğunu savunan Vali Aksoy, turizm ve çevre bilinci oluşturulabilmesi noktasında 'Mavi Bayrak' konusunda belediyelerin duyarlılığının daha da arttırılması gerektiğini vurguladı.

Aksoy, 'Mavi Bayrak'ın aynı zamanda da gerekli standartları taşıyan, nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda Mersin'deki 'Mavi Bayrak' sayısının arttırılması için başlatılan çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.

Mersin'de, 2009 yılı itibariyle Anemurion, Altınorfoz Oteli, Pine Park Holiday Club, Olbios Oteli, İntermot Boğsak Motel, Mediterranean Oteli ve Kızkalesi Halk Plajı'nda 'Mavi Bayrak' bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:12:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?