3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

MDOB, 'Sevil Berberi'ni sahneleyecek

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Fransız oyun yazarı Beaumarchais'nin Figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olan 'Sevil Berberi' operasını yeniden sahneleyecek.

4 Kasım 2008 tarihinde Mersin Kültür Merkezi'nde yeniden sahneye konulacak olan eserle birlikte; Klasik Çağı hazırlayan dönemin sanat anlayışından da kesitler sunulacak. İtalyan komik operasının şaheserleri ve aynı zamanda da dünya komik opera sanatının da en mükemmel örnekleri arasında gösterilen 'Sevil Berberi' adlı opera; ezgilerinin yanı sıra ince ve eğlendirici müziğiyle de dikkat çekiyor.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, 'Sevil Berberi' operasının; Fransız oyun yazarı Beaumarchais'nin Figaro teması üzerine yazdığı üçlemenin ilki olduğunu hatırlatarak, Cesare Sterbini tarafından librettosu hazırlanarak, ilk kez 20 Şubat 1816'da Roma'da sahnelendiği, söz konusu eserin Türkiye prömiyerinin de 1949'da Ankara'da yapıldığının bilgisini verdi.

Ada, "Mozart'ın; 'Figaro'nun Düğünü' adlı operasında birbirinden uzaklaşan Kont Almaviva ile Kontes Rosina'nın geçmişte nasıl bir aşk yaşayıp bir araya geldiklerini öğrenmek isteyenler, 'Sevil Berberi'ni mutlaka izlemeli. Çünkü 'Sevil Berberi' operası, Figaro'nun düğününden tam 30 yıl sonra yazılmasına rağmen aslında tüm hikayenin başlangıcı içerir" dedi.

Gioachino Rossini'nin yaşamı boyu yazdığı 39 opera içinde dünya opera sahnelerinin en çok tercih ettiği eserlerin başında gelen 'Sevil Berberi', 17. yüzyılda İspanya'nın Sevil kentinde geçen bir öyküyü opera sahnesine taşıyor. Eserin konusu ise şöyle:

"Kont Almaviva Madrid'de görüp aşık olduğu güzel Rosina için Sevil'e gelir. Sevil'de eski berberi Figaro'nun yardımlarıyla Rosina'ya ulaşmaya çalışır. Ancak Rosina'nın vasisi Don Bartolo, kızın servetine konmak için onunla evlenmeyi planlamaktadır. Don Bartolo'ya engel olmak üzere bir dizi oyun planlanacak, uygulanacak ve güzel Rosina ile Almaviva evleneceklerdir."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?