2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

MDOB perdelerini açıyor

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), yeni sanat sezonuna Carl Orff'un "Carmina Burana" adlı operası ile "merhaba" diyecek. 

4 Ekim Cumartesi günü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte; MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada eserin orkestra şefliğini üstlenecek. "Carmina Burana" sahne kantatının solistleri ise; soprano Funda Uyanık, bariton Andriy Yevtuşenko ve tenor Fahri Önoğlu olacak. "Carmina Burana"nın, Carl Orff tarafından soprano, tenor, bariton solistler, çocuk korosu, koro ve orkestra için bestelenmiş bir sahne kantatı olduğunu kaydeden MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, eserin ilk kez 1937'de Almanya'nın Frankfurt kentinde, daha sonra da 1958'de San Fransisco'da, 1960'da Londra'da seslendirildiğini, ardından da en popüler konser seçeneği olmaya devam ettiğini vurguladı. 

Selman Ada, eserde yer alan sözlerin kaynağını da; Almanya'nın Bayern eyaletinde Münih şehrinin güneyindeki Benediktin Manastırı'nda bulunan şarap, kadın ve aşk hakkında Latin, eski Alman ve eski Fransız el yazması toplama metinlerden aldığına dikkat çekti. 

Burana el yazıtları olarak da bilinen "Carmina Burana", Almanya'nın Münih kentinde yer alan Bayern Kütüphanesi'nde bulunan binin üzerinde şarkı ve şiirlerden oluşuyor. Müzisyen kökenli bir aileden gelen Alman Besteci Carl Orff, söz konusu şiirlerin içinden seçmiş olduğu 200 kadar şiir ve şarkıyı sahne kantatına dönüştürerek besteledi. 

Carl Orff'un Tironfi (Zaferler) üçlemesinin ilk eseri olan ve oldukça müstehcen Latince metinlere dayanan 'Carmina Burana'nın ilk bölümü doğa ve aşkı dile getirirken, ikinci bölümü de meyhanede geçiyor. Üçüncü ve son bölümün temasını da yine sevgi oluşturuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2008 Perşembe 17:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?