2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

MDOB'den 'Saraydan Kız Kaçırma'

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Mozart'ın imzasını taşıyan 'Saraydan Kız Kaçırma' adlı operayı bu sezon ilk kez sahneleyecek.

13 Kasım Perşembe günü Mersin Kültür Merkezi'nde operaseverlerin beğenisine sunulacak olan eserle birlikte Osmanlı saray hayatından da kesitler sunulacak. Recep Ayılmaz'ın rejisörlüğünü üstlendiği operanın dekor tasarımını Seyhan Atamer, kostümlerini de Şanda Zıpçı'nın üstlendiği belirtildi.

Orkestra şefliğini Winfriend Müller'in yapacağı eserin koro şefi olarak da Alexei Vinogradski görev alacak. Eserde; Hakan Yıldız, Işıl Cavga, Göksay Yaran, Gökçen Büyükaslan, Onur Polat ve Hasan Berk rol alacak.

3 perdeden oluşan ve şarkılı-oyun (singspiel) olarak kaleme alınan 'Saraydan Kız Kaçırma' adlı opera; nedimesi Blonde ve sevgilisi Belmonte'nin uşağı Pedrillo ile Selim Paşa'ya satılan Kostanze'nin, Osmanlı Sarayı'nda yaşadıkları ekseninde bir aşk hikayesini sahneye taşıyacak. Kostanze'nin aşığının gelip onu kurtarmaya çalışması ve tüm bu yaşananlar karşısında Selim Paşa'nın yüce gönüllüğü sayesinde birbirlerine kavuşmaları da eserin çarpıcı bölümleri arasında yer alıyor.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, operayla ilgili yaptığı açıklamada, eserde özellikle Konstanze'nin aryalarının ince ve içli bir duygunun ifadesi olarak, dinleyenlerde derin izlenimler oluşturduğuna dikkat çekti. Selman Ada, esere hakim olan inceliğin de Belmonte'nin partileriyle özellikle asilleştiğini ifade ederek, "Bu arada Osmin tipinin yarattığı komik unsur, yalnız bu tipe mahsus karakter özelliği içinde rolün kompozisyonunu, komik-opera tarzının zirvesine yükseltmiştir. Mozart,
başlangıçta müzikal tip olarak oluşturmak istediği Selim Paşa'nın, sonradan eserde konuşma rolü olarak kalmasını uygun görmüştür" dedi.

Mozart'ı 'müzik tarihinin dahi çocuğu' olarak tanımlayan Ada, 35 yıllık kısa yaşantısında Mozart'ın müzik tarihi ve özellikle de opera tarihinin akışını değiştirdiğinin altını çizerek, çağının önemli müzisyenlerinden biri olan Antonio Salieri'nin, Mozart ile ilgili olarak söylemiş olduğu; "Onun ölümü hiç kuşkusuz ki büyük bir kayıptır. Fakat belki de bazılarımız için hayırlı bir sonuçtur. Çünkü Mozart daha fazla yaşasaydı, bu dünyada başka hiçbir besteciye yer olmayacaktı" sözünü hatırlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 17:51:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?