30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

MDOB'tan yeni oyun

MDOB 'LUCİA Dİ LAMMERMOOR'U SAHNELEYECEK

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), İtalyan operasının ölümsüz eserleri arasında gösterilen; 'Lucia di Lammermoor' adlı eserin prömiyerini gerçekleştirecek.

G. Donizetti'nin, 'Lucia di Lammermoor' adlı operasının prömiyerinin, 20 Ocak Perşembe günü Mersin Kültür Merkezi'nde, Ankara İtalyan Kültür Merkezi ve Opera Solistleri Derneği (OPSOD) ile ortaklaşa gerçekleştirileceği açıklandı.

W. Scott'ın tarafından kaleme alınan; 'Lammermoor Gelini' adlı romanından yola çıkılarak hazırlanan eserin librettosunu S. Cammaronu'nun yazdığı kaydedildi. İki aile arasındaki düşmanlığı konu edinen eserin dünya prömiyerinin 1835 yılında Napoli'de yapıldığı hatırlatılırken, operanın Türkiye prömiyerinse 1953 yılında Ankara'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Mersin'de ilk defa 1999-2000 sanat sezonunda sahnelenen, Donizetti'nin ölümsüz eseri 'Lucia di Lammermoor' adlı operanın, İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin yorumuyla prömiyerinin gerçekleştirileceğine bildirildi. Söz konusu eserin gala temsilininse 27 Ocak Perşembe günü Mersin Kültür Merkezi'nde yapılacağı açıklanırken, eserin orkestra şefliğini Vladimir Lungu'nun üstleneceği dile getirildi. Operanın dekor ve kostümlerini Gülden Sayıl'ın tasarladığı, ışık tasarımını da Stefano Pirandello'nun yaptığı ifade edilirken, eserin koro şefliğini, bu sezon MDOB'dan ayrılarak ülkesine geri dönen Zdravko Lazarov'dan devralan Oleg Constantinov'un üstleneceği vurgulandı.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, Donizetti'nin en başarılı eserlerinden biri olarak gösterilen 'Lucia di Lammermoor' adlı operanın; tenor ve sopranolar için güzel aryalarla süslendiğini söyledi. Hasan Alptekin, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Özellikle 'Av' ve 'Düğün' koroları ve Edgardo'nun ölümsüz aryası birçok İtalyan bestecinin üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Eser, 1702 yılları İskoçya'sında Ashton ailesi ile Rawenswood ailesi arasındaki düşmanlığı konu alır.”

MDOB 'LUCİA Dİ LAMMERMOOR'U SAHNELEYECEK
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2011 Çarşamba 17:05:03
Güncelleme :20 Ocak 2011 Perşembe 09:05:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?