5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Medrese devlete bağışlanacak

TARİHİ MEDRESEYİ DEVLETE BAĞIŞLAYACAK

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Sarıaydın Köyü'nde yaşayan 86 yaşındaki Şükrü Demirel, kendisine ait 10 kapılı tarihi medreseyi devlete bağışlamak istiyor.

Sarıaydın Köyünü ziyaret eden Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar'la görüşen Demirel, binadaki kitabeye göre yaklaşık 100 yıl önce yapılan ve köylülerden alınan bilgiye göre, medrese olarak da kullanılan 10 kapılı, bir bölümü yıkılmaya başlayan binayı devlete bağışlamak istediğini söyledi. Demirel'in isteğini dinleyen Kaymakam Damatlar da beraberindeki resmi daire müdürleriyle birlikte bağışlanmak istenen binayı gezip, incelemelerde bulundu.

Cumhuriyet kurulmadan önce atalarının Mısır'dan gelip bu köye yerleştiğini ve bu binayı yaptığını ifade eden Demirel, 13 çocuğunun olduğunu, çocuklarının hepsinin evlenip gittiğini belirtti.

Tarihi bakımdan da önemli olan binanın bir bölümünün yıkılmaya başladığını ifade eden Demirel, atalarından kendisine miras kalan bu binayı bağışlamasının nedeninin, yeniden onarılarak geçmiş tarihin yaşatılması olduğunu belirtti. Demirel, tarihi medresenin tapusunun ise zamanında taşa işlenmiş yazıdan oluştuğunu belirtti.

Kaymakam Damatlar da, binayı gezip, Demirel'le bir süre görüştükten sonra, Silifke Müze Müdürü'nü telefonla arayıp, binada gerekli incelemeleri başlatmasını istedi.

Damatlar, yaptığı açıklamasında da, binanın yapılışının kesin tarihinin müze müdürlüğü yetkilileri tarafından belirlenmesinin ardından, ne amaçla değerlendirilmesi gerektiğini düşüneceklerini söyledi.

TARİHİ MEDRESEYİ DEVLETE BAĞIŞLAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 11:56:02
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 12:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?