2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

MEKİK toplantısı Erdemli'de yapıldı

Kısa adı MEKİK olan Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi, Tarım Komisyonu kasım ayı toplantısını Mersin'in Erdemli ilçesinde yaptı.

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği'nde düzenlenen toplantıya, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, MEKİK Tarım Komisyonu başkanı Murat Çelebi, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ateş, Mersin Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Leyla Gencer'in yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları daire amirleri ve oda temsilcileri de katıldı.

Toplantı öncesinde bir konuşmasını yapan MEKİK Tarım Komisyonu Başkanı Murat Çelebi, Türkiye'nin turunçgil potansiyelinin yüzde 70'i, limon üretiminin de yüzde 90'ını Çukurova Bölgesi'nde üretildiğini belirterek, "Erdemli ise bu üretimin yüzde 65'ini gerçekleştiriyor, bunun yanında erkenci mayer ve enterdonat cinsi limonun hasadının tamamlandığı kasım ayından sonra ise Türkiye limon üretiminin yüzde 92'sini karşılıyor" dedi.

Turunçgillerin biyolojik mücadele ile üretiminin Türkiye'de ilk defa Erdemli'de gerçekleştirildiğini ifade eden Çelebi, "Türkiye narenciye ihracatında Rusya pazarında engellemelerle tıkandığında ERTUB'un zararlı kalıntılar kullanmadan yapmış olduğu üretimiyle Rus yetkililerden aldığı olur sayesinde Türkiye narenciyesinin ihracatta önünü açmış olması da bu toplantının burada yapılmasına ayrı bir anlam katmaktadır" diye konuştu.

Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe de yaptığı konuşmada, ERTUB'un Türk tarımına ciddi anlamda katkıda bulunmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Özefe, "Özellikle çiftçi kayıt sisteminin ve diğer çalışmaların özveri ile devam ettiğini gördüm ve kendilerini takdir ettim. MEKİK tarım komisyonu üyesi arkadaşlara Erdemli'ye göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bu toplantının amacına ulaşarak, Türk tarımına katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Toplantının ilerleyen bölümlerinde limon borsası kurulması ve sulama suyu sıkıntıların aşılması konuları üzerinde durulduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 14:54:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?