5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MERSAD'dan 'afiş' tepkisi

Mersin Dayanıklı Tüketim Satıcıları Dayanışma Derneği (MERSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Demir, kent genelindeki reklam panolarına konulan ve üzerinde hayvan figürlerinin bulunduğu imzasız afişlere sert tepki gösterdi. Demir, afişlerin Mersinlilere ve Mersinli esnafa yapılan bir saygısızlık olduğunu belirterek, yetkilileri göreve davet etti.

Özcan Demir, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde dernek üyeleriyle ortak bir açıklama yaparak, son günlerde kentin muhtelif noktalarında yer alan raketlere yerleştirilen ve üzerinde; balık, kuş ve koyun gibi figürlerin yer aldığı afişlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu afişler üzerinde; 'Bilgisayara fazla para ödeyecek kadar kaz kafalı mıyım?', 'Fotoğraf makinesi alırken, sağılacak inek miyim?' şeklindeki ifadelerin yer aldığını anlatan Demir, "Bunlar reklam mı? Eğer reklamsa neyin ve kimin reklamıdır? Bu mesaj, pazara yeni giren bir mal ya da hizmetin ilgi çekmesi için başlangıçta kullandığı bir taktik midir?" diye sordu.

Marka ve mağaza adı verilmeksizin bilgisayar, cep telefonu, buzdolabı, fotoğraf makinesi gibi sadece ürün kategorisi belirtilerek; adı, markası ve modeli belirtilmeyen ürünler üzerinden ucuz şaklabanlık yapıldığını iddia eden Demir, böylesi bir girişimin altına imza atanları da 'istismarcı' olarak suçladı. Demir, "Kendi adını ortaya koymadan, bütün Mersinlileri koyun, inek, kaz kafalı ve kuş beyinli varsayan, kendisi dışındaki Mersin esnafının kazıkçı, pahalıcı, müşterilerini aldatan ve dolandıran

olduğunu ima eden bu mesajın sahibi kimdir? Bu kendi adını, müşterilerine sunduğu ekonomik ya da duygusal yararı, bir yeniliğin müjdesini veren bir reklam değil, Mersinlilerin zekasına, seçme özgürlüğüne ve Mersin esnafına yapılmış büyük bir saygısızlıktır" diye konuştu.

Reklam panolarında yer alan mesajların Mersin halkına, dürüst ve ahlaklı bir şekilde çalışan kent esnafına yapılan saygısızlık olduğunu dile getiren Demir, global kriz sebebiyle zor günler geçiren esnafın siftahsız kepenk kapatmak zorunda kaldığını ama buna rağmen yine de onuruna asla leke sürdürmediğini vurguladı. Özcan Demir, panolardaki mesajların aynı zamanda da sahibinin, rekabetçi piyasada ne kadar agresif ve kural tanımaz olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Rekabetin, yasal kurallarla belirlenen şekilde yapılmasını öneren Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hiçbir kurumun veya şahsın, rekabet kurallarını yok sayarak insanları aşağılaması veya kendi kurumunun ismini, sattığı ürünlerin marka, model ve fiyat belirtmeden kendisi dışındakileri pahalıcı, aldatıcı ve kazıkçı olduğunu ima etmesi kabul edilemez."

Tüm bu yaşananları kınadıklarını kaydeden Demir, konuyla ilgili olarak da Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'ni (MESOB) göreve çağırdı. Demir, MERSAD olarak kendilerinin Rekabet Kurulu, Reklam Özendirme Kurulu ile birlikte yasal yollara başvuracaklarını açıklayarak, yaşananların takipçisi olacaklarını, Mersinli esnafın ve tüketicilerin hakkını asla ezdirmeyeceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 16:16:01
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 17:38:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?