2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin: Akaryakıt depoları masaya yatırıldı

MESİAD tarafından düzenlenen "Akaryakıt Dolum Tesislerinin Mersin’de Yarattığı Fırsatlar, Riskler ve Çözümler" konulu tartışma toplantısı, Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya bölgedeki belde belediye başkanları, ilgili kuruluş ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Zehra Korkmaz katıldı.


Irak’ın petrol ihtiyacının Mersin’den karşılanmasının Mersin için tarihi bir fırsat olduğunu kaydeden MESİAD Başkanı Mustafa Güler, "Mersin’den günde bin 600 kamyonluk petrol hareketi var. Bu nimet, bir riske ve külfete dönüşmeye başladı" dedi.


Mersin’de Karaduvar Mahallesi’nde 19’u faal 22 petrol dolum tesisi bulunduğunu kaydeden Güler, "Yer seçimi ve teknik kapasite konusunda bu tesislerin bir çoğunun eksiği var. Ama yasalar da yeterince yol gösterici değil. 2002 yılında yayınlanan TSE kriterine göre tesislerdeki tankerlerin mesafesinin 10 metre olması gerekiyor. Bu gerçekçi değil. Yasalardaki boşlukların bir an evvel giderilmesi gerekli. Dolum tesislerinin bu şekilde gelişmeye devam etmesi ileride daha büyük tehlikelere yol açacaktır" diye konuştu.


Güler, petrol dolum tesisleri konusunda bazı öneriler de gündeme getirdi. Güler’in gündeme getirdiği önerilerden bazıları şöyle:


"Petrol dolum tesislerinin yoğunlaştığı bölge, Enerji Organize Sanayi Bölgesi ilan edilmelidir. Petrol dolum tesisleriyle yerleşim birimleri arasındaki emniyet sahası en az 500 metre olmalıdır. Emniyet sahasının oluşturulması için gerekli olan istimlak bedellerini şirketler karşılamalıdır. Tanklar arasındaki mesafe şartları tüm riskler göz önüne alınarak yeniden belirlenmeli, belirlenen mesafeye uymayan tanklar boşaltılmalıdır. Petrol türevi atıkların denize ve kanalizasyona doğrudan verilmesinin önlenmesi için arıtma tesisi kurulmalıdır. Petrol iletim hatları sabotajlara karşı koruma ve denetim altına alınmalıdır. 3 aylık akaryakıt ihtiyacı olan 7.5 milyon ton petrolü stok yapabilecek depolama alanları oluşturulmalı. Devletin Mersin’deki akaryakıt trafiğinden aldığı verginin bir bölümü ’Risk Fonu’ olarak Mersin’e ayrılmalı, bu fon aracılığıyla güvenlik, alt yapı, yol bağlantısı gibi sorunların çözümü finanse edilmelidir. Tanker trafiğinin şehir merkezinden geçmemesi için yeni güzergah belirlenmeli, yeni otoyol bağlantıları kurulmalıdır. Güvenlik tedbirleri geliştirilene ve standartlara bağlanana kadar yeni tesislerin kurulmasına izin verilmemelidir."

iha-mersin
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 10:39:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?