2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin 85. yılı coşkuyla kutladı

Cumhuriyet'in 85. kuruluş yıldönümü Mersin'de de coşku içinde kutlandı. Yoğun ilginin gösterildiği kutlamalarla birlikte Mersin, adeta kırmızı-beyaza büründü.

Mersin Valiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle başladı. Buradaki etkinliklere; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer, MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende; günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Hüseyin Aksoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıldönümünü büyük bir coşku ve onurla kutladıklarına dikkat çekerek, "Türkiye Cumhuriyeti, yok edilmek istenen bir milletin bağımsızlığını korumak ve yeni bir devlet kurmak amacıyla giriştiği, zor şartlar altında topyekün bir mücadele sonucunda kurulmuştur. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması; laik, demokratik ve çağdaş bir Türk Devleti'nin kurulmasının, devletin ve toplumun yeniden yapılandırılmasının yolunu açmıştır" dedi.

Cumhuriyet ile birlikte Türk milletinin çağdaş bir yönetim biçimine kavuştuğunu kaydeden Aksoy, bununla birlikte dünyada takdirle karşılanan yeni bir yapılanma ve dönüşüm sürecinin de kısa bir zaman diliminde gerçekleştirerek, yapmış olduğu atılımlarla da saygın bir konuma de gerçekleştirildiğini vurguladı.

Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet'in Türk milletine büyük bir kıvanç ve mutluluk yaşattığının altını çizerek, "Savaştan yeni çıkmış, yanmış, yıkılmış ve yokluklar içindeki bir ülkenin cumhuriyet rejimiyle birlikte nereden nereye gelebileceğini, bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti en güzel şekilde gözler önüne sermiştir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi sonucunda kurulan Cumhuriyet, vatandaşların çağdaş dünyanın kavram ve değerleriyle buluşmasını, uygarlığın imkanlarından en iyi şekilde yararlanmasını amaçlayan yegana yönetim biçimidir" diye konuştu.

Vali Aksoy, Cumhuriyet'in değer ve erdemlerinin sadece 29 Ekim törenlerinde değil, sürekli olarak en iyi şekilde anlatılması gerektiğini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti'nin; Atatürk'ün ilke ve inkılaplarıyla bütünleşmiş, Cumhuriyet kültürüyle gelişmiş ve aradan geçen 85 yıllık zaman diliminde gurur verici başarılara ulaştığını savundu. Aksoy, Cumhuriyet'in çağdaş hukuka dayalı bir devlet biçimi olduğu kadar aynı zamanda da halk için de bir yaşam biçimi olduğunu, meşruiyeti ve kudretinin de; ortak tarih, kader ve amaç birliği ilkelerine dayandığının unutulmaması gerektiğini belirtti.

Anayasal bir demokrasi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, hedefleri, prensipleri ve sisteminin korunması, hür ve özgür bir ülke olarak yoluna devam edebilmesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Aksoy, Büyük Önder'in yakmış olduğu 'Cumhuriyet Meşalesi'ni sönmeden ebediyete kadar taşınması gerektiğini kaydetti.

Vali Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün sahip olmuş olduğumuz bu vatan ve Cumhuriyet, yurdumuzun her bir karış toprağının şehit kanlarıyla sulanmasının karşılığıdır. Bu gerçeği hiç unutmadan Cumhuriyet'e içten ve dıştan yöneltilen her türlü saldırıya karşı; tarihinde birçok destanda olduğu gibi bütün varlığımızla korumak birinci görevimiz olacaktır. Büyük bir coşku ve sevgi içinde kutladığımız bu mutlu günde başta millet olarak çok şey borçlu olduğumuz, devletimizin kurucu, ilke ve inkılaplarıyla yalnız Türk milletinin değil, bütün insanlığa ışık tutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, O'nun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz şükran ve rahmetle anıyoruz."

Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından gösteriler gerçekleştirildi. Tören; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde 10. Yıl Marşı'nın söylenmesi ve hemen ardından da yapılan tören geçişi ile sona erdi.

Öte yandan törende bayrak taşımakla görevli öğrencilerden biri sıcak ve güneşli hava nedeniyle bayıldı. Öğrenci, tören alanı dışına çıkartılırken, burada ilk müdahale de görevli öğretmenler tarafından yapıldı. Öğrencinin sağlık durumunun da iyi olduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 14:05:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?