4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin ağaçlandırılıyor

MERSİN'DEKİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2010 yılının Ocak-Ekim Dönemi'nde 2.1 milyar tohumla birlikte 8 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, bunun yanında da yine 2010 yılında ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları için belirlenen 12 bin hektarlık alanı aşmak istediklerini söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Durna, beraberindeki KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Acar ve Araştırma Görevlisi Engin Eroğlu ile birlikte Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce geçtiğimiz yıllarda tesis edilen sedir rehabilitasyon sahalarında incelemelerde bulunup, karpelli sedir ekimi ve sedir fidanı dikim çalışmalarını yerinde gördü. Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara tarafından ağırlanan akademisyenler, ayrıca makineli toprak işlemleriyle yapılan saha hazırlıklarını da inceledi.

Burada kendisine yöneltilen sorulara da yanıt veren Mustafa Gözükara, bugün bölgenin 850 bin hektarlık bir orman varlığına sahip olduğunu ve söz konusu sahaların da ağırlıklı olarak kızılçam ve sedir ağaçlarından oluştuğu bilgisini verdi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'nün hedef ve politikaları doğrultusunda çalışmalarda bulunduklarını anlatan Gözükara, buna bağlı olarak her yıl yaklaşık 15 bin hektarlık bir alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon yaparak, bölge ormanlarını çok hızlı bir şekilde verimli hale getirdiklerini belirtti.

Ortaya konulan çalışmalara bağlı olarak bölgedeki orman varlığının yüzde 45'ten yüzde 55'e çıkartıldığı bilgisini de veren Gözükara, amaçlarının 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında verimli orman sahalarının 2012 yılına kadar yüzde 60 seviyesine taşınması olduğunu açıkladı. Mustafa Gözükara, belirlenen hedeflere ulaşabilme adına emin adımlarla ilerlediklerini, bunun yanında bölgenin kendine has dokusunu korurken, özelikle son dönemlerde önemi daha iyi anlaşılan odun dışı ürün veren türler de dahil olmak üzere çeşitli ürünlere yoğunlaştıklarını anlattı.

Mevcut orman sahalarının yüzde 35'lik bir bölümünün genç ormanlardan oluştuğunu ifade eden Gözükara, her yıl 50 bin hektarlık bir alanda gençlik, kültür ve sıklık bakımını oluşturulan programa bağlı olarak büyük bir titizlikle yürüttüklerini söyledi. Tesis edilen ormanların bakımları ve buradaki ürünlerin kalitesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Gözükara, 2010 yılında ağaçlandırma ve rehabilitasyon için hedeflenen 12 bin hektarın üzerine çıkmayı amaçladıklarını belirterek, bunun yanında Toroslar'a yine 2010 yılı içinde 2.1 milyar tohumla birlikte 8 milyon fidanı toprakla buluşturdukları bilgisini de verdi.

Mustafa Gözükara, "Çalışmalarımızda başarıyı artırmak için 8 bin hektar makineli toprak işlemesi yaptık. Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde yaşanan bu olumsuzluğa karşı en güzel mücadelenin; orman alanlarımızın korunması ve arttırılmasından geçtiğine inanıyoruz. İnsanlık için hayati önem arz eden toprağın ve su kaynaklarının ve temiz havanın korunması teşkilatımızın en önemli önceliğidir. Amacımız; ülke topraklarımızı imar ederek, bizden sonra gelen nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır" dedi.

MERSİN'DEKİ AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2010 Çarşamba 16:29:02
Güncelleme :3 Kasım 2010 Çarşamba 18:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?