5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin baharın gelişini kutladı

Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar çok geniş bir coğrafyada yerel renk ve inançlara göre kutlanan 'Nevruz', Mersin'de de coşkuyla kutlandı.

Her ulusun kendi kültür değerleriyle özleştirilip sembolleştiği, özü itibariyle de baharın gelişini simgeleyen 'Nevruz Bayramı' ile ilgili olarak Mersin Valiliği tarafından Kültür Merkezi'nde bir kutlama töreni gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Nejat Akgüner, ilçe kaymakamlarının yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Törende konuşan Vali Aksoy, milletleri meydana getiren temel unsurların başında kültürel değerlerin yer aldığına dikkat çekerek, "Kültür, milli özelliklerden başlayarak evrenselliğe ulaşan, onunla bütünleşen ve evrenselliği oluşturan öğelerden biridir. Bununla birlikte kültür, insanlığın ortak oluşturduğu sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik gibi değerlerin üretilmesinde önemli bir etkendir. Din, örf ve adetler, inançlar, sanat ve edebiyat bir toplumun geçmiş yüzyıllardan akıp gelen toplumsal değerlerdir. Bu bakımdan milletlerin varoluş sebeplerinden en önemlisi; milli toplumun sosyal dokusu olan kültür unsurlarıdır" dedi.

'Nevruz'un mevsimlik bir bayram olduğunu ve Türk kültüründe önemli bir yer edindiğine işaret eden Aksoy, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar bütün Türk toplumunun bayramı olduğunu vurguladı. Başta Irak ve Mısır olmak üzere çeşitli Arap ülkelerinin de 'Nevruz'a bayram olarak değer verdiğini hatırlatan Aksoy, 'Nevruz'un Farsça bir kelime olduğunu ve 'Yenigün' anlamına geldiğinin altını çizerek, Türklerin bu bayramı çok eski zamanlardan bu yana kutladıklarını ve bunu bir tabiat, varoluş, diriliş bayramı olarak algılandığını ve aynı zamanda da 'Nevruz'u yılbaşı olarak kabul ettiğini söyledi.

Türk topluluklarında 'Nevruz'un coşkuyla kutlanmasının en önemli nedeninin; ekonomilerinin tarım ve hayvancılığa dayalı olmasından kaynaklandığını ifade eden Hüseyin Aksoy, Türkiye'de de Nevruz'un Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarından bu yana 'resmi bayram' olarak kutlanıldığını, ancak 1926 yılında 'Miladi Takvim'in kabul edilmesiyle birlikte Nevruz'un resmi yılbaşı olmaktan da çıkartıldığını hatırlattı. Nevruz'un birlik ve beraberliğin, birlikte yaşama isteğinin güçlenmesi, dayanışmanın sağlanması anlamına geldiğini belirten Aksoy,"Nevruz, geleneklerin, göreneklerin sergilendiği bir bayramdır. Bunun yanında Nevruz, barış ortamının evrenselle boyutta geliştirilmesi, bolluk ve bereketin de simgesidir" dedi.

Konuşmaların ardından Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 'Baharın ve Kardeşliğin Coşkusu Nevruz ' sloganıyla hazırlanan multivizyon gösterisi gerçekleştirildi. Daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, kısa bir gösteri sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 14:59:33
Güncelleme :21 Mart 2009 Cumartesi 15:03:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?