4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin cazibe merkezi olacak

MERSİN LOJİSTİK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ

Mersin Lojistik Platformu Başkanı Josef Atat, 'Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte Mersin'deki istihdam, istikrar ve ilerlemenin önündeki engellerin aşılacağını, bu durumda da kazanan sadece Mersin değil, Türkiye ekonomisi olacağını söyledi.

Josef Atat, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir ekonomik büyümenin yanında diğer ülkeler ve bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturulması, ihracatın geliştirilmesi ve ekonomide küreselleşme eğilimlerine uyum sağlanabilmesi için ticari yatırımlara hız verilmesi gerektiğini savundu.

Bu anlamda Türkiye genelinde kamunun yatırıma yönelik özel desteğine rağmen, bazı kentlerin yeterli gelişim performansını gösteremediğini kaydeden Atat, bazı kentlerinse iç dinamizmlerini doğru yöneterek gelişim başarısı gösterdiğinin altını çizdi.

Gelişme başarısını sağlayan bölgelere bakıldığında; bölgesel büyümeye yönelik katma değeri sağlayabilecek en önemli sektörün sanayi sektörü olduğunun açıkça görülebileceğini anlatan Atat, bu nedenle de bölgelerin gelişme dinamiğinde sanayileşmenin ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Mersin ekonomisinde de yüzde 26.6 oranında oluşturduğu katma değer payıyla sanayi sektörünün ilk sırada, hizmet sektörünün de ikinci sırada yer aldığı bilgisini veren Atat, bölgede oluşturulan katma değer bakımından gerek sanayi, gerekse de hizmet sektöründe yatırımların ivme kazanması için en önemli unsurun; lojistik imkanlarının çeşit ve nitelik bakımından yeterli ve kaliteli düzeyde olması gerektiğini belirtti.

Atat, "Bu anlamda Mersin, coğrafi konumu, kendi rıhtımına sahip serbest bölgesi, Doğu Akdeniz'in en büyük ve işlek limanı, demiryolu ulaşımı, güçlü TIR filosu, 70 kilometre mesafedeki mevcut Adana Şakirpaşa Havaalanı ile tüm lojistik imkanlara sahip. Bu imkanların yanı sıra Mersin'de kurulması planlanan 'Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi', ulusal ve uluslararası alanda hizmet vermekte olan taşımacılık, lojistik ve ticari temele dayalı çeşitli yatırımları da Mersin'e çekecektir. Bunun en temel nedeniyse; Çin gibi ucuz üretim yapan firmalarla sanayicilerimizin rekabet edebilme gücünün taşımacılık, lojistik ve dağıtım maliyetleriyle olacağının açık bir şekilde görülmesidir" dedi.

'Mersin Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin aynı zamanda da sanayi ve hizmet sektörü yatırımları yönünden Mersin'in cazibe merkezi haline getireceğini ifade eden Josef Atat, bunun yanında işsizlik sıralamasında ilk sırada yer alan Mersin'in istihdam problemine de katkı sunulacağını, trafik sıkışıklığı, düşük hız ve duruş kaynaklı enerji zayiatı gibi sanayi ve hizmet sektörüne zarar veren faktörlerin ortadan kalkması gibi kent lojistiğinde planlama hataları sonucu meydana gelen çevresel etmenlerin de ortadan kalkacağını veya en aza ineceğini dile getirdi.

Atat, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sonuç olarak; bir bölgeye yatırımın çekilebilmesi için o bölgedeki yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bölgeyi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirecek ana yatırımların hızlandırılması gerekiyor. Bu bakından 'Mersin İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi Projesi' tamamlanarak, bir an önce yatırımcılar için tahsis edilebilir hale getirilmelidir. Bu sayede Mersin'deki istihdam, istikrar ve ilerlemenin önündeki engeller büyük ölçüde aşılmış olacak ve kazanan sadece Mersin değil, Türkiye ekonomisi olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 13:49:00
Güncelleme :14 Şubat 2010 Pazar 15:47:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?