3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mersin ekonomisine 'pestil' katkısı

Mersin'in Mut İlçesinde ekonomik girdilerinin en büyük kısmı, sofralık kayısı üretiminden sağlanırken; bugünlerde ise kayısının farklı bir değerlendirme şekli olan "Pestil" üretimi ön plana çıkmaya başladı.

Eski bir aşçı olan Ali Sivas tarafından ev usulü ve deneme amaçlı üretilen kayısı pestilleri, hem lezzet hem de kıvam olarak tüketicilerin beğenisini kazanıyor.

Yapmış olduğu pestil üretimini merak ve ilgiye bağlayan Ali Sivas, pestillerin farklı katkılarla da zenginleşebileceğini söyledi. Sivas, tarçınlı, kahveli, yoğurtlu, kakaolu, fıstıklı, fındıklı, sucuklu ve daha birçok ikinci ürünle birlikte pestilin imalatının denemesini yaptığını belirtti.

Pestil üretimine bu yıl başladığını belirten Ali Sivas, kayısı pestilinin Mut'ta fabrika üretimine geçilmesi gerektiği konusunda da düşüncesini dile getirdi. Kendisinin, böyle girişimlerde bulunmak isteyenlere yardımcı olacağını belirten Sivas, bütün kayısı çeşitlerinden pestil elde edilebileceğini vurguladı. Pestil üretim aşamalarını, hasadı, yıkama, çekirdek çıkarma, kaynatma, katkılar (fındık, fıstık, kakao vb.) ve yoğurma, bez üzerine serme, gün ışığında kurutma, bezden söküm ve paketleme şeklinde sıralayan Ali Sivas, fabrikasyon üretim için kaynatma kazanı, kurutma makinesi ve paketleme ünitesinin yeterli olacağını söyledi.

Küçük bir bahçe sahibi olan Ali Sivas, hobi amaçlı yapmış olduğu üretimde Mut'ta üretilen kayısının lezzet ve aroma yönünden zengin olduğunu belirtti. Bu pestilin aynı zamanda şeftali, armut ve erikten de yapılabileceğinin altını çizen Sivas, tam olgunlaşmış kayısının pestil üretimi ile değerlendirilerek sağlıklı ve dayanıklı gıdanın elde edilebileceğini, aynı zamanda piyasa fiyat dengesinin de sağlanabileceğini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 13:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?