5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Festivali de kemer sıktı!

Mersin'de bu yıl portakallar müzik açacak. Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın tarihi Kızkalesi'nde vereceği konserle başlayıp, birbirinden ünlü sanatçı ve grupları ağırlayacak olan 'Mersin 8. Uluslararası Müzik Festivali', Mersin'den tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verecek.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, her festivalin bir önceki organizasyondan daha fazla ilgi görmesi ve benimsenebilmesi için her yıl farklı bir ana temayla birlikte farklı bir slogan belirlediklerini anlattı.

Mersin'in simgesi olan portakal çiçeğini evrensel müzikle bütünleşme adına bu yıl festivali; 'Portakallar Müzik Açacak' sloganıyla düzenleyeceklerine dikkat çeken Burakgazi, "Baharla birlikte portakal çiçeklerinin açtığı bir dönemde biz de festival gerçekleştiriyoruz. Bu yeniden uyanışı müzikle bütünleştirmek ve bu evrensel yolculuğu da anlatmak istedik. Festivalimiz de zaten baharla özdeşleşti ve artık bu süreçten sonra festival tarihlerinde herhangi bir değişiklik olması söz konusu dahi değil" dedi.

21 Mayıs-2 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacak olan festivalde de 'ilk'lerin yaşanacağının altını çizen Burakgazi, dünyaca ünlü tarihi Kızkalesi'nin içinde Fazıl Say'ın piyano resitali vereceğini ve bunun da TRT ekranlarından naklen yayınlanacağı bilgisini verdi. Burakgazi, festivaldeki etkinlik sayısının bir önceki yıla göre düşüş gösterdiğini, bunda dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik krizin etkili olduğunu belirterek, "Kriz dönemini yaşıyoruz, bu nedenle de bütçemizi biraz düşürüp, ihtiyatlı davranmak zorundayız. Ama her şeye rağmen kesinlikle kaliteden ödün vermedik. Yine çok başarılı ve kaliteli sanatçıları Mersin'de ağırlayacağız" diye konuştu.

"KURACAĞIMIZ VAKIFLA FESTİVALİ DÜZENLEMEK İSTİYORUZ"

Mersinlilerin festivale sahip çıktığını ve bunun ayrı bir gurur kaynağı olduğunu kaydeden Faik Burakgazi, bugün gelinen noktada Avrupa Festivaller Birliği'ne üye festivaller arasında; 'Mersin Uluslararası Müzik Festivali' ile aynı düzeyde 4 ayrı festival olduğuna işaret etti. Burakgazi, söz konusu festivallerin genellikle profesyonel yöneticiler tarafından belirli bir bütçeyle gerçekleştirildiğini ifade ederek, ancak Mersin'de durumun tam tersi olduğunu ve kentin tüm dinamiklerinin tamamen gönüllülük esasında bir araya gelerek, festivali organize ettiğini anlattı. Burakgazi, festivalin her yıl biraz daha kurumsallaştığını gözlemlediğini dile getirerek, buradaki temel amaçlarının da bir 'vakıf' kurulabilmesi olduğunu, kurulacak vakıf aracılığıyla da festivali düzenlemek istediklerini söyledi.

Kültürel ve sanatsal etkinliklerin sorumluluğunu tamamen üstlenen bir yapı oluşturmak istediklerinin altını çizen Burakgazi, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Mersin Uluslararası Müzik Festivali'ni üstlenen bu vakıf, aynı zamanda da Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından organize edilen; 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülleri' etkinliğini de üstlenebilir. Mersin'de kültürel ve sanatsal alanda faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerini bu vakıf altında da toplamak mümkün. Bu kurumların sahip oldukları imkanları aynı potada eritip, verimliliklerini daha da arttırabiliriz. Bununla birlikte daha dikkatli ve daha rasyonel projeler üretebiliriz. Böyle bir düşüncemiz var Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy da bu konuda bizi destekliyor."

FESTİVAL PROGRAMI
Mersinlilere müzik ziyafeti sunacak olan '8. Uluslar arası Müzik Festivali' 21 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın saygın piyanistleri arasında yer alan Fazıl Say'ın tarihi Kızkalesi'nde vereceği konserle başlayacak. Son 25 yıldır caz flamenko tarzıyla müzik dünyasında önemli bir yer edinen Al Di Meola 23 Mayıs'ta Kongre ve Sergi Sarayı'nda sahne alacak. 26 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) 'Carmina Burana' adlı bale eseriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak. İngiliz Akapella Topluluğu Swingle Singer, 30 Mayıs'ta Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir konser verecek. Dünyanın en önemli müzik saraylarında konserler veren, 17. ve 18. yüzyıl müziğinin dünyadaki en başarılı topluluğu olarak gösterilen; 'Europa Galante' de festival kapsamında Mersin'e gelecek. Topluluk, 1 Haziran'da Kültür Merkezi'nde bir keman resitali sunacak. Festivalin kapanış konserinde gelenek devam ettirilecek ve Tarsus St. Paulus Müzesi'nde festival etkinlikleri ünlü keman sanatçısı Fabio Biondi'nin vereceği konserle; 'Mersin 8. Uluslararası Müzik Festivali' son bulacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 15:25:39
Güncelleme :17 Mayıs 2009 Pazar 15:29:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?