5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Gıda Fuarı açıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından organize edilen ve 3. Mersin Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı, düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticaret açığının kapanmasının sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak dış ticarette yaşanan daralmanın çok anlamlı bir gelişme olduğunun söylenemeyeceğini belirtti.
Fuarın açılış töreninde konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, dünyanın bugüne kadar yaşanmamış bir krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, bu durumun da dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerle birlikte ihracatçı ülkeleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Tüzmen, Japonya ve Almanya gibi sofistikle ihracat yapabilen ve dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip ülkelerin ihracat oranlarında da çok ciddi düşüşler yaşandığını hatırlatarak, Japonya'nın 2009 yılı Ocak ayı ihracatının yüzde 46 oranında düştüğü bilgisini verdi. Böylesi bir gelişmeyi hiç kimsenin beklemediğini ifade eden Tüzmen, "Görüyorsunuz bizde de Ocak'ta yüzde 23, Şubat'ta da yaklaşık yüzde 30 oranında bir düşüş var. Dış ticaret açığının kapanması belki sevindirici bir gelişme gibi algılanabilir, ama dış ticaret hacminin daralmasının çok anlamlı olduğunu beklememek lazım" dedi.

Türkiye'nin dış ticaret hacminin yaklaşık 70 milyar dolar olduğunu, yaşanılan kriz ortamında bu açığın da yüzde 75'lik bir daralma eğilimi gösterdiğini anlatan Bakan Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yaklaşık yüzde 81'e ulaştığını, ancak bu durumun tüm dünya ülkelerinde yaşanan daralmanın Türkiye'ye etkileri olduğunu söyledi. Tüzmen, "Biz şimdi burada çalışmalarımız hangi değerlerde ağırlık kazanıyor, ona bakmamız lazım" diye konuştu.

"RUSYA İLE YAŞANAN SIKINTILAR GELENEKSEL BİR HAL ALMAMALI"
Yaklaşık 2 ay önce Mersin'de kurulan 'Narenciye Tanıtım Grubu'nun üstlendiği misyona işaret eden Tüzmen, 2009 yılı Ocak ve Şubat ayı verilerine göre narenciye ihracatında yüzde 32, yaş meyve-sebzede de yüzde 20'lik bir artış yaşandığını dile getirdi. Söz konusu artış nedeniyle genel ihracatta bir daralma yaşanırken, tarım ürünleri ihracatında sadece yüzde 2'lik bir gerileme olduğunu vurgulayan Tüzmen, buna rağmen yaş meyve-sebzede de yüzde 20'lik bir artış yaşandığını, bu durumun yeni pazarların açılabilmesi noktasında başlatılan çalışmaların bir sonucu olduğunu söyledi. Tüzmen, son 7 haftalık dönemde Azerbaycan, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Gürcistan, Rusya ve Tataristan'a bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatarak, özellikle Rusya, İran, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak pazarında yaş meyve-sebze ihracatı için önemli açılımlar sağladıklarını kaydetti. Rusya ile yaşanan sıkıntıların bilindiğini ve bu sıkıntıların artık geleneksel bir yapıya kavuşmaması gerektiği uyarısında bulunan

Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Sorunu kendi kişisel girişimlerimizle çözme yerine; artık üretici ile birlikte ihracatçıların da gerekli eğitimleri alarak, gayet güzel bir şekilde ürününü ihraç etmesi lazım. Biz, bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Gerek Dış Ticaret Müsteşarlığı, gerekse Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve gerekse de MTSO bu konuda ciddi platform çalışmaları yaptılar. Şimdi sizlerin de destek vermesini bekliyorum."

"MERSİN GIDA SEKTÖRÜNDE DAHA ÇOK YER ALMALI"
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, kentin gıda sektöründe gerek Türkiye, gerekse de dünya ölçeğinde pay almaya çalışan kentlerin başında yer aldığını ifade ederek, sektördeki kümelenme çalışmaları kapsamında Mersin'in önemli girişimlerde bulunduğunu anlattı. Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı kapsamında 1 milyon euroluk bir projeye ev sahipliği yapıldığını hatırlatan Vali Aksoy, proje ortaklarının İtalya ve İspanya olduğunu kaydetti. Mersin'in gıda sektöründe önümüzdeki dönemde daha fazla yer alabilmesi ve bu alanda kendisini geliştirme noktasında çaba sarf ettiğini dile getiren Aksoy, bu anlamda da organize edilen fuarların önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizdi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da, dünya ekonomisinde daha önce benzeri görülmemiş sıkıntılı bir dönemden geçilirken, gelişmelerin doğru algılanması gerektiğini vurguladı. Ekonomik gücün arttırılmasına yönelik çabanın sürdürülmesi için müteşebbislerin yapması gereken birçok şey olduğunu anlatan Aşut, bu noktada da daralan pazarlara rağmen firmanın kendisini ve ürününü tanıtması, yeni iş imkanları bulma arayışı içinde olması gerektiğini savundu.

Aşut, Mersin'in pazar daralması ve krizlerden etkilenmemesi için kendine bir yol haritası belirlediğine işaret ederek, "Yüksek yaşam kalitesine, bilgi ve inovasyona dayalı sürdürülebilir bir bölge haline gelme düşüncesiyle oluşturduğumuz bu yolda ilerleyebilmek için hedef sektörler belirledik. Tarım ve gıda sektörüyse öncelikli sektörler arasında yer alıyor. Bu noktada da birlikte hareket etmek bizim en büyük kazancımız olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından toplam 110 firmanın katılımıyla hazırlanan 'Mersin 3. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Bakan Tüzmen, açılış kurdelesinin kesiminin ardından standları tek tek gezerek, firma temsilcileriyle bir süre sohbet etti.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 15:01:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?