2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin Hadra Hamamı restore edilecek

 Mersin’de 83 yıllık tarihi Hadra Hamamı restore edilecek. Akdeniz Belediyesi’nin başvurusu üzerine gelen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü’nden 8 kişilik ekip, çalışmalara başladı.

Mersin’in alt birim belediyelerinden Akdeniz Belediyesi’nin, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi desteğinde sürdürdüğü eski evleri ve tarihi dokuyu koruma ve yaşatma çalışmalarına İstanbul Teknik Üniversitesi de (İTÜ) katıldı.

Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy, tarihi yapıları koruma çalışmalarını Kiremithane Mahallesi’nde bulunan Hadra Hamamı ve sokağı ile Camişerif Mahallesi’ndeki 60 eski evin restorasyonu olmak üzere 2 bölümde sürdürdüklerini bildirdi. Yaptıkları başvuru sonucunda, İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Bölümü’nün, Hadra Hamamı’nı yüksek lisans düzeyinde koruma projesi dersinin konusu seçtiğini belirten Yücesoy, bu kapsamda 8 kişilik ekibin bu hafta Mersin’e gelerek çalışmalara başladıklarını söyledi. Yücesoy, ekipte Restorasyon ve Koruma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Zeynep Ahunbay, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim görevlileri Yrd. Doç. Gülsün Tanyeli, Dr. Kani Kuzucular ile 1 doktora öğrencisi ve 4 yüksek lisans öğrencisi bulunduğunu ifade etti. Yücesoy, ekibin "Mersin’i Yeniden Kazanalım" adıyla yürüttükleri proje kapsamında ön çalışma yaparak, yapının sağlamlaştırılması ve yeniden kullanımı için öneriler hazırlayacağını belirtti.

Ekibin 1. etap çalışmalarının 10 gün süreceğini bildiren Yücesoy, "Bu ekip belediyemiz mimarları ve Mersin Üniversitesi desteğinde Hadra Hamamı’nda bütün verileri değerlendirerek tarihimizi yaşatma ve sahip çıkma konusunda yapacağımız çalışmaların önemli bir bölümüne temel atmış olacak" dedi.

Hadra Hamamı Sokağı eski sakinlerinden Fuat Beybars’dan Hadra Hamamı ile ilgili ayrıntılı bilgi alan Yrd. Doç. Gülsün Tanyeli ve Öğretim Görevlisi Dr. Kani Kuzucular, öğrencileri ile birlikte ellerinden gelen gayreti göstererek, tarihi dokudaki yapının korunması ve yaşaması için çalışacaklarını söylediler. Fuat Beybars’dan alınan bilgiye göre, Hadra Hamamı 1917 yılında Hadra Ailesi tarafından yapılmaya başlandı. Mahallede yaşayan Ermeniler ve Halep’ten getirilen bir usta tarafından yapımı 4 yılda tamamlanan hamam 1921 yılında hizmete girdi ve yaklaşık 1975 yılına kadar faaliyetini sürdürdü.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2004 Pazar 15:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?