3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mersin işsizlik sorununu çözdü

Türkiye işsizlik sorunuyla boğuşurken, Mersin kendi sorununa yine kendisi çözüm üretti.

Özellikle sanayi sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikle ara eleman yetiştirilmesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa Mersin'de Gıda Teknolojileri Meslek Yüksekokulu açıldı.

Okulun eğitim programı, sanayicilerin talepleri doğrultusunda belirlenecek ve öğrenciler de buna göre yetiştirilerek mezuniyetlerinin ardından iş başı yapacak.

Gelişmeleri değerlendiren Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyasındaki teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte yaşanılan en önemli sorunun; rekabet için nitelikli işgücünün bulunmaması olduğunun altını çizdi.

Aşut, Türkiye'de üniversite mezunlarının iş sıkıntısı yaşadığını, bunun yanında sanayi sektörünün ise giderek artan iş gücü talebini karşılamakta zorlandığına dikkat çekerek, her şeyin devletten beklenilmesi yerine sektörlerin kendi çabalarıyla sorunu çözmesi gerektiğini savundu.

Bu düşünceden yola çıktıklarını ve Mersin'de üniversite-sanayi işbirliğini sağladıklarını belirten Aşut, bu noktada da sanayicilerin talepleri doğrultusunda nitelikli ara eleman yetiştirilerek, bunların istihdamının sağlanması amacıyla da Gıda Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Projesi'ni hayata geçirdiklerini hatırlattı. Aşut, Mersin Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren okulun, aynı zamanda da Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret etti.

Organize Sanayi Bölgesi içinde yüksekokul kurulmasının birçok yönden avantaj sağladığına savunan Aşut, "Türkiye'deki işsizlik, genel eğitim sorunları, işletmelerin nitelikli eleman sıkıntısı yüzünden rekabet gücünde düşüş yaşaması gibi problemleri ortadan kaldıracak en kestirme yol, sanayicinin eksiklik hissettiği alanlarda işgücü oluşturmaktır. Nitelikli ara personelin iş bulması çok daha yüksektir. Bu amaçla meslek yüksekokulunda sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde yeterli bilgi ve beceri ile donanmış ara eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bölgemizdeki sanayiciler aynı zamanda öğrencilere koçluk yaparak kendi taleplerine uygun öğrenciler yetiştirilmesine katkıda bulunacak" dedi.

Aşut, Mersin'in tarım-gıda konusunda öncelikli bölge olmasının yanında kentte 15 gıda firmasının da faaliyet gösterdiğinin bilgisini vererek, bu nedenle de öncelikli olarak gıda teknolojileri bölümünün açılmasının kararlaştırıldığını dile getirdi. Bu yıl ilk defa 30'a yakın öğrencinin ÖSYM tarafından yerleştirildiğinin belirten Aşut, projenin başarılı olması durumunda da; iş güvenliği-işçi sağlığı, kalite güvence, makine dizayn gibi eleman ihtiyacının yoğun hissedildiği alanlarla ilgili bölümlerin açılacağını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 22:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sibel toprak IP: 85.105.35.xxx Tarih : 18.12.2008 17:48:08

açılan gıda teknolojisi bölümünü bitirdikten sonra iş bulmada ne gibi imkanlarımız var.nerelerde çalışabiliriz kolayca iş nasıl bulabiliriz.ben gıda teknolojisi böl.okumayı gerçekten çok istiyorm.okuma süresi 2yıl galiba bize ne gibi yararı var kendimizi nasıl geliştiririz.şimdiden teşekkürler.....