2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Yücel'in

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Türkiye'de ve Mersin'de edebiyata ilgi çekilmesi amacıyla ilki geçtiğimiz yıl verilen 'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nü bu yıl Prof. Dr. Tahsin Yücel'in kazandığı bildirildi.

Jüri Başkanlığı'nı Gazeteci-Yazar Özdemir İnce'nin yaptığı Değerlendirme Kurulu, 'Mersin Kenti Ebediyat Ödülü'ne bu yıl Prof. Dr. Tahsin Yücel'i layık gördü. Yücel, böylelikle 10 bin YTL'lik ödülü almaya hak kazandı.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, söz konusu ödülün Mersin'in ulusal ölçekteki tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağının altını çizerek, bu durumun da kentin sosyal yapısına da olumlu yansıyacağını savundu. Aşut, ödülün Mersin adına verildiğini de sözlerine ekleyerek, "Mersin'deki kuruluşlar ve kişiler ödüle maddi katkı da bulunabilirler. Böyle bir durumda bu katkı ödüle eklenir" dedi.

'Mersin Kenti Edebiyat Ödülü', edebiyata olan ilginin geliştirilip, ulusal ölçekte bir verime dönüştürülmesinin yanında edebiyat okurlarının dikkatini nitelikle eserlere çekmekle birlikte yeni yapıtlarla Türk Edebiyatı'nın gelişmesine katkıda bulunanların onurlandırılması amacıyla veriliyor.

PROF. DR. TAHSİN YÜCEL HAKKINDA

Çalışmalarına öykücülükle başlayan Prof. Dr. Tahsin Yücel, ilk öyküsü 1950 yılında 'Dert Çok Hemdert Yok!' adı altında bir derleme olarak yayımlandı. Daha sonra Varlık, Seçilmiş Hikayeler, Yeryüzü, Beraber ve Mavi gibi dergilerde öyküleri yayımlanmaya devam eden Yücel, bu dönemlerde; kullandığı yalın dil ve seçtiği modern sözcükler, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatımındaki ustalık dikkat çekti.

ehçet Necatigil gibi isimlerden yorumlar aldı. 'Uçan Daireler', 'Haney Yaşamalı' ve 'Düşlerin Ölümü' adlı öykü kitaplarını yayımlayarak kariyerine devam eden Yücel, bu kitaplarda kendi geçmişinden öğeler kullandı. 1970'li yıllara gelindiğinde, öncellikle 'Yaşadıktan Sonra' ve 'Dönüşüm' kitaplarıyla, daha sonra da 'Vatandaş' ve 'Ben ile Öteki' adlı kitaplarıyla tarzını değiştiren Yücel, çevreyle daha az ilgilenmeye başladı. Bu kitaplarıyla karışık yorumlar alan Yücel, kariyerine 'Komşular' adlı kitabıyla devam etti.

Tahsin Yücel aynı zamanda bir romancıdır. Romanları; 'Peygamberin Son Beş Günü', 'Mutfak Çıkmazı', 'Bıyık Söylencesi' genel anlamda, halka karşı ironik eleştiriler barındırır. Öykü ve roman dışında; 'Yazın, Gene Yazın' ve 'Tartışmalar' adlarında iki deneme kitabı var. Yurtiçi ve yurtdışında ses getiren yazınsal incelemelerinin yanı sıra, hatırı sayılır çevirileri de vardır. Öykülerinden bazıları, İsveççe ve Fransızca'ya çevrilmiştir.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 14:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?