9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin-Lapseki seferleri başlıyor

Mersin'de turizmi geliştirmek adına geçen yıl başlatılan Mersin-Laskiye deniz otobüsü seferleri, yarın yeniden başlıyor.

Bu yıl 300 kişi kapasiteli Akgünler-1 gemisiyle gerçekleştirilecek seferlerin sadece yaz aylarıyla sınırlı kalmayıp tüm yıla yayılması hedefleniyor.

 
Suriye'nin Laskiye kenti ile Mersin arasında deniz otobüsleri seferlerinin yeniden başlaması dolayısıyla Armada Center'de bir toplantı düzenlendi. Seferlerin düzenlenmesi amacıyla geçen yıl kurulan Merlat Denizcilik A.Ş. tarafından düzenlenen toplantıya Vali Hüseyin Aksoy da katıldı. Merlat Denizcilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şaman, şirket ortağı Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve diğer yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Aksoy, Mersin'de turizmi çeşitlendirme ve 12 aya yayma kapsamı içerisinde geçtiğimiz yıllardan itibaren çeşitli çalışmalar yapıldığını belirtti. Aksoy, bu kapsamda, Mersin'de turizmi biraz daha iyi noktaya taşıma, özellikle Arap ülkelerine coğrafi bakımdan yakın olan kente bu ülkelerden daha fazla turisti çekebilme ve kentte bir hareketlilik sağlama adına ilk defa geçen yıl kurulan bir şirket kanalıyla Laskiye-Mersin arasında deniz otobüsü seferleri başlatıldığını anımsattı. Geçen yıl yaklaşık 7 bin kişinin deniz otobüsleriyle taşındığını söyleyen Aksoy, bu yıl da seferlerin yarın başlatılacağını bildirdi.


Bu seferlerin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası, sektör temsilcileri ve vatandaşların katıldığı 40'a yakın ortağı olan bir şirket aracılığıyla yapıldığını belirten Aksoy, "Geçen yıl maddi anlamda kar etmemesine rağmen bu yıl da şirket yöneticilerinin yaptığı değerlendirmede, Mersin için önem arz ettiği ifade edilmiş ve bu yıl da yine bu çalışmalara devam edilecektir. İlimiz için önemsediğimiz deniz otobüsü seferlerinin bundan sonra da devam ettirilmesi beklentilerimiz arasında. Bu, ticari bir hareketlilik ve ticari bir olay, şirket ortakları zararı belli bir noktaya kadar değerlendireceklerdir. Seferler bir fedakarlık çalışması içerisinde bugüne kadar getirildi, bundan sonra da devam edecektir" dedi.


Deniz otobüsü seferlerinin Mersin için büyük önem taşıdığına işaret eden Aksoy, seferlerin kente çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını vurguladı. Seferlerin kamuoyuna duyurulmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Vali Aksoy, "Gerek Mersinliler'in gerek Mersin civarında yaşayanların deniz otobüsünün varlığından haberdar olmaları durumunda oralara günübirlik veya birkaç gün kalabilecek şekilde gidip gelmeleri mümkün. Seferler pazartesi ve perşembe günleri olacak. Mersin'e ve turizmin gelişmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Mersin esnafının bundan bir kazanç sağlayacağına inanıyoruz, çünkü gelen kişiler burada az veya çok bir harcama yapacaklardır. Bu da Mersin esnafının kazancı olarak karşımıza çıkacaktır" diye konuştu.

 
Tanıtımın iyi yapılması, özellikle sektörde iş yapan turizm işletmelerinin çeşitli turlar ve organizasyonlar yoluyla bu çalışmayı daha aktif hale getirmelerinin de büyük önem taşıdığını dile getiren Aksoy, "Temennimiz, Mersin'in turizmde Ortadoğu'ya açılan bir kapı ve daha geniş alanlara yayılması bakımından da bir başlangıç olması. Fedakarlık yaparak bu çalışmayı yürüten şirket ortaklarına teşekkür ediyorum. Çünkü özveri olmadan sonuç almak zor, bu gayreti gösteren bütün arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Mersin'e ve Türk turizmine önemli katkılar sağlamasını diliyorum" şeklinde konuştu.


Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aksoy, "Vize uygulaması var mı?" sorusuna, "Suriye'ye Mersin'den gidenler için vize uygulaması var, ama orada kapıdan girişte vize alınabilecek. Geçen yıl Suriye'den buraya gelenler için vize sorunu ortaya çıktı. Perşembe günü gelip pazartesi dönenler için daha önce öngörülen süre aşılıyordu ve yeniden vize almaları ve harç ödemeleri gerekiyordu. Geçen yıl bu konuyu aktardılar ve biz ilgili yerlerle görüştük, Suriye tarafından buraya gelenler için vize alma sıkıntısını ortadan kaldıracak bir düzenleme yaptık. Bu yıl da Suriye tarafından bize gelecek olanlara bu kolaylığı sağlayacağız" cevabını verdi.


Şirketin zarar etmemesi için sübvanse edilip edilmeyeceği yönündeki soruyu da cevaplayan Aksoy, sübvanseyle ilgili Suriye'den yakıtın indirimli alınabilmesi için talep olduğunu söyledi. Suriye'de yakıt fiyatının daha düşük olduğunu ve indirimli verebildiklerini belirten Aksoy, geçen yıl Laskiye'ye gittiklerinde konuyu Laskiye Valisi'ne aktardıklarını, ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını anlattı. Aksoy, deniz otobüsünün yakıtı Laskiye'den biraz daha indirimli alması durumunda ciddi bir katkı sağlanacağını vurguladı.


Bu yıl yolcu açısından hedeflenen rakamın sorulması üzerine de Vali Aksoy, "Bu geminin kapasitesi 300 kişi, geçen yılkı 400 civarındaydı. Geçen yıl çok dolu gitmediği için biraz daha kapasiteyi küçültelim dendi ve 300 kişilik bir gemi sefere kondu. Dolu gidip geldiğinde zarar etmez, önemli olan bunun yüzde 50'den fazlasının dolu olması, yüzde 50'nin altına düşerse zarar edebilir. Hem buradan gidişler hem oradan gelişler artarsa zarar etmez ve kar da edebilir. Özellikle Lübnan'daki hassas durum bölgeye turizm açısından insanların biraz daha fazla yönelmesini sağlayabilir diye beklentimiz var" dedi.

 
Aksoy, seferlerin sadece yaz aylarıyla sınırlı kalmayıp yıl boyu devam ettirilmesi yönünde güçlü bir düşünce de olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2007 Çarşamba 15:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?