5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Limanı 104. oldu

Doğu Akdeniz'in en önemli limanları arasında yer alan Mersin Limanı, 'Dünyanın En Büyük Konteynır Limanları Listesi'nde 8 basamak birden yükselerek 104. sıraya çıktı.

İngiliz Container Management adlı dergi tarafından her yıl limanların yıllık konteynır elleçleme oranları baz alınarak hazırlanan listeye ilk kez geçtiğimiz yıl 112. sıradan giren Mersin Limanı'nin, yaşanan global krize rağmen ortaya koyduğu gelişim projeleriyle birlikte listede 104. sıraya yükseldiği bildirildi. Konuyla ilgili olarak Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MİP) A.Ş.'den yapılan açıklamada söz konusu gelişmeyle birlikte Mersin Limanı'nın, uluslararası standartlarda bir liman olduğunun bir kez daha tescil edildiğinin altı çizildi.

 Özelleştirmenin ilk yılında 'Lloyd's List Türkiye Denizcilik Ödülleri'nde MİP'in, 'Yılın Limanı Ödülü'ne layık görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada; "Devraldığı günden itibaren yenileme ve geliştirme çalışmalarıyla takdir toplayan MIP, limandaki ekipman sayısını arttırırken, mevcut ekipmanlarının yenilenmesi için de büyük yatırımlar yaptı. Terminal operasyon sistemi ile liman içerisinde yaşanan trafik sorununu ortadan kaldıran MIP, çok şeritli kapılar projesinin büyük bir kısmını da tamamlayarak,özellikle Adana-Mersin Karayolu'nda yaşanan trafik sıkışıklığını da hafifletmiş oldu. Yeni Demiryolu Terminali'ni hizmete sunarak; liman içi güvenliğinde ve trafik düzeninde başarı kaydeden MIP, ekonomik kriz nedeniyle özellikle ihracatçıların yaşadığı sıkıntılara da destek olmaya çalışıyor" ifadesine yer verildi.

2008 yılının son çeyreğinde dünya ölçeğinde yaşanan ve bugün de etkisini sürdüren global krizin, ihracatçılar üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi noktasında gerekli desteğin verildiği vurgulanan açıklamada hayata geçirilen yeni projelerin limana yansımalarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde de bulunuldu. Söz konusu projeler kapsamında limana dahil edilen yeni sahadaki konteynır ardiye muafiyetine de yeni düzenlemeler getirildiğinin altı çizilirken, bununla birlikte Mersin Limanı'na karayoluyla ya da gemiyle gelen dolu konteynırlara 5 gün, boş konteynırlara de 8 gün ardiye muafiyeti uygulandığı bildirildi.

Ardiye muafiyetinin; ihracatçıların rekabet şanslarının artmasına olanak sağladığı belirtilirken, uygulamanın aynı zamanda esnek çalışma koşullarının sağlayacağı avantaj ve depolama giderlerindeki düşüş nedeniyle de önemli bir gelişme olarak nitelendirildi. MİP'den yapılan açıklamada ayrıca ülkeler arası ticaretin geliştirilmesi amacıyla geride bıraktığımız Nisan ayında İran Büyükelçiliği ile temaslarda bulunularak, İran transit yüklerinin Mersin üzerinden geçmesine yönelik olarak başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi.

 İhracat ve ithalatçıların kriz dönemini asgari düzeyde atlatabilmesi amacıyla yoğun bir çalışma içinde olunduğu vurgulanan açıklamada; Mersin-Trieste arasında açılan Avrupa Ro-Ro Hattı'nın 2009 yılı Nisan ayında başlatıldığı hatırlatılarak, 'Ro-Ro Hatları Projesi'nin ikinci ayağı olarak gösterilen; 'Mersin-Mısır Ro-Ro Hattı'nın hayata geçirilmesi noktasında da önemli aşama kaydedildiği açıklandı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"MIP, yürüttüğü bu yeni projeleri ve liman tarifelerinde yapılan yeni düzenlemeleri ile müşterilerine azami oranda destek olmaya, aynı zamanda Mersin ve Türkiye ticaretini canlandırmaya kararlı görünüyor."
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 12:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?