4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin Limanı gelişiyor

MERSİN LİMANI GELİŞİYOR

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) Genel Müdürü John Phillips, yatırımlarla birlikte limanın operasyon gücüne güç kattıklarını ve alanlarında en iyi olmak için çalıştıklarını anlattı. Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı'nın yük taşıma araçlarının transiti için önemli bir avantaj sağladığını kaydeden Phillips, yeni açılan hattın Irak ve Suriye yükleri için de uygun bir rota olduğunu savundu.

2007 yılının Mayıs ayında özelleştirilen ve MIP'e devredilen Mersin Limanı'nda son 2,5 yılda yaşanan gelişmeleri ve ortaya konulan çalışmaları değerlendiren John Phillips, limanın devriyle birlikte yeniden yapılanma sürecine girildiğini ve yaşanan değişime bağlı olarak çok kısa bir zaman diliminde Türkiye'nin en büyük konteyner limanları arasına girerek, limanın pozisyonun güçlendirildiğini, aynı zamanda da Türkiye'nin güneyinde 'lider liman' konumuna geldiğini vurguladı. Phillips, limandaki işlem

hacminin arttırılabilmesi amacıyla ilk iş olarak ekipman sayısının arttırıldığını, bununla birlikte limanda çekici ve konteyner dorsesi, konteyner boşaltma-dolturma forklifti, kargo rıhtım vinci, mobil vinç, konteyner ve kargo gemi yükleme-tahliye vinci, muhtelif kargı gemi ambar içi elleçleme aletleri ve ataçmanlarıyla bilgisayar, altyapı yatırımlarının yanında tamir-bakım gibi yatırımlar gerçekleştirildiğini anlattı.

Limana 8 yeni RTG'nin şubat ayı içerisinde MIP'e gönderileceği bilgisini de veren Phillips, 'Yeni Saha Yatrım Projeleri' ile mevcut liman sahasında şu ana kadar 136 bin metrekarelik yeni konteyner stok sahası kazanıldığını, geçici depolama sahasıyla da bu alanın 187 bin metrekareye ulaştığının altını çizdi. Konteyner giriş-çıkışları için kullanılan Liman B Kapısı ile boş ve kargo yüklü araçların girişi için kullanılan Liman D Kapısı'nda; kapı önlerini işgal ederek alan daraltan, araç giriş-çıkışlarını

yavaşlatan yapıların da yıkıldığını hatırlatan Phillips, bunların yerine modüler kabinler yerleştirildiğini ve böylelikle de giriş-çıkış hatlarının arttırıldığını, limana giriş-çıkışları engelleyici, geciktirici faktörlerin ortadan kaldırılarak, terminal ve rıhtım operasyonlarındaki aksamaları önleyici tedbirlerin alındığını dile getirdi.

 "TRANSİT TAŞIMACILIK İÇİN ALTERNATİF RIHTIMLAR OLUŞTURUYORUZ"

John Phillips, "Konteyner giriş-çıkış kapısı olan ve günde ortalama bin 200 aracın giriş-çıkış yaptığı B kapının giriş yeri değiştirilerek şehir ve liman trafiği düzenlenmiş, ayrıca B kapısında 'Otomatik Konteyner Numarası Tanıma ve Konteyner Hasar Tespit Optik Sistemleri' kurulmuştur. Liman D kapısına ve liman içerisindeki kantarlara, kamerayla plaka okuma sistemi kurularak araç giriş-çıkışlarının hızlanması ve veri girişinin otomasyonu sağlanmıştır. Aynı sistem, C kapısına da kurularak hizmete

girmiştir. Dünya genelinde deniz ticaretine olan talebin gelecekte artması beklenmektedir. Rıhtım derinleştirme çalışmaları başlatılmış, bu çalışmaların bir kısmı tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra, 8-9-10 ve 11 nolu konteyner rıhtımlarının inşa derinliklerine ulaştırılması çalışmaları da devam ediyor" dedi.

8 nolu rıhmının 14 metre, 9 ve 10 nolu rıhtımların 12 metre, 11 nolu rıhtımın da 10 metre derinliğe ulaşacağı bilgisini de veren Phillips, bunun yanında 12 metre ve üzeri draftlı konteyner gemilerinin giriş ve çıkışlarının daha emniyetli bir şekilde yanaşıp ayrılmalarının sağlanması amacıyla da liman içindeki gemi çevirme alanının kenarlarına 3 adet ışıklı şamandıra yerleştirildiğini söyledi. Phillips, rıhtım tarama çalışmalarıyla daha büyük tonajlı gemiler için limana giriş-çıkış imkanı oluşturularak,

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde transit taşımacılıkta alternatif rıhtımlar oluşturulması yolunda da önemli bir hamle yapıldığı görüşünü savundu. Mendirek üzerine yerleştirilen meteoroloji istasyonu sayesinde; rüzgar yön ve şiddetini anlık olarak tespit edecek imkan sağlandığını belirten Phillips, bunun da gemi manevralarının daha emniyetli bir şekilde yapılmasını sağladığının altını çizdi.

"MERSİN-TRİESTE RO-RO HATTI ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLADI"

Liman içine yerleştirilen Limnigraf cihazı vasıtasıyla anlık derinlik tespiti yapma imkanı sağlanarak, büyük draftlı gemilerin yüksek su saatlerinde giriş-çıkış planlamasının yapıldığını, böylelikle de daha emniyetli bir manevra ortamı oluşturulduğunu anlatan Phillips, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) şartları gereği, 2007 yılı aralık ayında ISPS (International Ship And Port Facility Security Code) plan çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Mersin Limanı'nın, uluslararası standartlarda güvenli

liman kategorisine dahil edilerek 'ISPS Sertifikası' aldığını hatırlattı. Phillips, limanın çeşitli noktalarına yerleştirilen 360 dereceli hareketli toplam 96 adet CCTV kamerayla devamlı gözetim altına alındığına işaret ederek, yeni biyometrik kimlik kartları, giriş-çıkışları kısıtlayarak sadece yetkili personele geçiş hakkı tanındığını vurguladı.

Phillips, "RDT ağı liman sahasında tamamlanmıştır. El ve araç terminalleri, saha ve rıhtımlarda gerçek zamanda bilgi girişi sağlayabilmek için kullanılmaya başlanmıştır. Limanın devri ile birlikte yeni 'Liman Operasyon Sistemi (TOS)' kullanılmaya başlanmıştır. Daha önce evrak akışıyla gecikmeli olarak takip edilen konteyner operasyonları, şu anda el ve araç terminalleri ile anlık olarak güncellenerek takip ediliyor. Bu sistemin tamamen uygulanması için çaliLUŞTURUYORUZ"

John Phiışmalar MIP'nin Gümrük Bilgisayar Sistemi arayüzü de dahil olmak üzere bitirilmek üzere. Bu proje Türkiye'de bir pilot proje" diye konuştu.

23 Şubat 2009 tarihi itibariyle 'Global Çıkış Fişi Uygulaması'nın tam olarak kullanılmaya başlandığını dile getiren John Phillips, bu uygulamayla birlikte limana araç giriş ve çıkışlarının sistemsel kontrollerle denetlenmeye başlandığını, liman içerisindeki iş akışı önemli ölçüde hızlanırken, liman operasyonlarını olumsuz yönde etkileyen gereksiz liman trafiğinin de azaldığını ifade etti. Phillips, açıklamasını şöyle sürdürdü: "MIP, yatırımlarla operasyon gücüne güç katarken, alanında en iyi olmak için

çalışmalarına devam ediyor. Mearsk, EMES, USAC gibi dev hatları Mersin'e kazandırmayı başaran MIP, Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı ile kara yolu yük taşıma araçlarının transiti için önemli avantajlar sağlamıştır. Yeni açılan bu hat, Irak ve Suriye yükleri için de uygun bir rota olmuştur. Özelleştirme sonrası elde edilen gelişmelerle birlikte Mersin Limanı, Lloyd's List tarafından verilen 'Yılın Limanı 2008' başta olmak üzere toplam 4 ödül alarak başarısını tescil etmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 11:49:03
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 12:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?