5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Limanı'nda eylem sürüyor

Mersin Limanı'nda taşeron bir firmaya bağlı çalışırken işten çıkartılan işçilerin eyleminde 115. güne girildi. İşlerine geri dönünceye kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getiren işçiler, taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Toplu iş görüşmelerinden olumlu sonuç alamadıkları için 7 Nisan 2009 tarihinde greve başlayan Toros Tarım işçileri, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ile birlikte liman işçilerini ziyaret ederek destek verdi. Öztaşkın, bugün gelinen noktada Türkiye'de sendikalaşma önünde yasal ve gayri yasal engellerin olduğunu ileri sürerek, "Biz örgütlenmek, sendikalaşmak istiyoruz ama önümüze bin bir türlü engel çıkarılıyor. İşçilerin örgütlenmesinin önüne çok katı engeller konuluyor. Bu engeller 12 Eylül askeri yönetimince konmuştur ve bugün halen mevcut 'Sendikalar Yasası' ile 'Toplu İş Sözleşmesi Yasası', 12 Eylül'ün izlerini en fazla taşıyan yasaların başında geliyor" dedi.

Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça Türkiye'de tam bir demokrasiden söz edilemeyeceğini söyleyen Öztaşkın, bu nedenle de özgür bir sendikacılığın oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı. Türkiye'deki sendikal hareketin silkinerek yeniden ayağa kalkması gerektiğini kaydeden Öztaşkın, bu noktada da liman işçilerinin ortaya koymuş olduğu tavrın sendikalaşma adına örnek bir mücadele olduğunu anlattı. Öztaşkın, 1 Mayıs'ta tüm sendika, emek ve demokrasi bileşenlerine birlik, mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk ise, Türkiye'de çalışanların sendikalı olduğu gerekçesiyle işten atıldığını ifade ederek, bu durumun son örneğinin de Mersin Limanı'nda yaşandığını iddia etti. Öztürk, 115 gündür eylemde olduklarını ve talepleri kabul edilinceye kadar da söz konusu eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirerek, gerek Akan-Sel çalışanı liman işçilerinin, gerekse de grevdeki Toros Tarım işçilerinin mücadelelerinden başarıyla çıkacağına inandığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 17:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?