4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin Limanı'nda eylem!

MERSİN LİMANI'NDA İŞÇİ EYLEMİ

Mersin Limanı'nda taşeron bir firmaya bağlı olarak 'Genel Kargo' bölümünde çalışan işçiler, maaşlarının düzenli ödenmesi, çalışma koşullarının düzeltilerek fazla mesai ücretlerinin ödenmesi için eylem yaptı. İşçiler Hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartılan arkadaşlarına da destek verdi.

Liman A Kapısı önünde bir araya gelen işçiler, burada oluşturdukları kortejlerle birlikte alkış ve ıslıklar eşliğinde Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş. hizmet binasına doğru yürüyüşe geçti. Slogan atmayan ve sadece yürüyüş yapan işçiler, daha sonra MIP A.Ş. hizmet binası önünde ortak bir açıklama yaparak, talep ve isteklerini dile getirdi. Burada işçiler adına konuşan Mehmet Almış, limanda taşeron bir firmaya bağlı 'Genel Kargo' bölümünde zor şartlar altında çalıştıklarını, maaşlarını

3-4 ay gecikmeli almalarının yanında iş güvencelerinin bulunmadığını ve fazla mesai ücretlerinin de ödenmediğini anlattı.

İşçiler olarak fazla mesai yapmaya zorlandıklarını, yıllık izinlerini kullanma noktasında da engellemelerle karşılaştıklarını öne süren Almış, aynı bölümde çalıştıkları 3 arkadaşlarının da hiçbir gerekçe gösterilmeden geçtiğimiz Cuma günü işlerine son verildiğini dile getirdi. Yaptıkları işi önemsediklerinin ve asla da işlerinden ödün vermeyeceklerinin altını çizen Almış, "Ancak insan gibi yaşamak istiyoruz ve bunun için de adam gibi bir ücret istiyoruz. Herkesin bildiği gibi bizim işyerimizde 'vahşi

çalışma sistemi' geçerli. İş Kanunu'na aykırı bir şekilde çalıştırıldığımız bu işyerinde biz, adam gibi çalışmaktan yanayız" dedi.

İş Kanunu'nda fazla mesainin işçinin rızası olmadan yapılamayacağını hatırlatan Almış, ancak bu durumun kendi iş kollarında geçerli olmadığını, fazla mesai yapmayan işçilerin tehdit edildiği gibi işten çıkartılma riskiyle karşı karşıya bırakıldığını da iddialarına ekledi. Bugün limanda hala asgari ücretle çalışanlar olduğuna dikkat çeken Almış, yaklaşık 600 TL ile geçimini sağlamaya çalışan bazı işçilerin, dönem dönem 15 gün 'ücretsiz izne' çıkartıldığını, bunun da işçileri zor durumda bıraktığının altını

çizdi. Mehmet Almış, "İşçiler üzerindeki bu ağır baskı, bizi bugün bu eylemi yapmaya zorladı. Biz yaptığımız işi de, işvereni de önemsiyoruz ancak işveren bizi önemsemiyor. Çok ciddi sıkıntılar var. 3 arkadaşımız hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartılmıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından işçiler bir süre daha MIP A.Ş. hizmet binası önünde alkış ve ıslıklı protesto eylemini sürdürüp, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

MERSİN LİMANI'NDA İŞÇİ EYLEMİ
MERSİN LİMANI'NDA İŞÇİ EYLEMİ
MERSİN LİMANI'NDA İŞÇİ EYLEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 11:15:05
Güncelleme :18 Ağustos 2010 Çarşamba 11:32:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?