4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin Limanı'nda gerginlik!

Mersin Limanı'nda taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışırken işten çıkartılan işçiler, limanda çalışan diğer işçilerin işbaşı yapmasını engellediği iddiasıyla polis müdahalesiyle karşılaştı. Eylemdeki işçilere destek vermeye gelen bir gösterici de polise kimlik göstermediği gerekçesiyle gözaltına alındı.

İddiaya göre, 124 gündür eylemde olan liman işçileri, sabah saat 08.30 sularında Mersin Limanı A Kapısı'ndan limana girip işbaşı yapacak olan işçileri kapıdan geri çevirdi. Duruma ilk önce limanda görevli özel güvenlik ekipleri müdahale etti. Ancak işçilerle özel güvenlik ekipleri arasında tartışma yaşanınca polis müdahale etmekte gecikmedi.

İşçileri dağıtıp, liman giriş kapısından uzaklaştıran polis ile göstericiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Çıkan olaylar büyümeden yatıştırılırken,
eylemdeki işçilere destek vermek için limana gelen bir kadın gösterici de polise kimlik göstermediği için gözaltına alındı. Bu esnada da liman işçileri gözaltına alınan göstericiyi polisin elinden kurtarmak için girişimde bulundu ancak polis buna müsaade etmedi.

Öte yandan Mersin Limanı'nda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, Mersin Limanı'nda işten çıkartılan işçilerin başlatmış olduğu eylemde 124 gün geride kaldığına dikkat çekerek, sorunun çözümü noktasında da her türlü girişimde bulunduklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Gürel Yılmaz, limanda çalışan ve sendika üyesi olan işçilerin bugün limana girişine izin verilmediğini ileri sürerek, bu duruma gerekçe olarak da taşeron firma değişikliğinin gösterildiğini anlattı. Sorunun çözümünün bu olmadığını ifade eden Yılmaz, "Mersin International Port (MIP) yönetimi baruta ateş atmıştır. Böyle sorun çözülemez. Buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu yol, bu yöntem, bu tarz sorunu çözmez.Aksine limandaki krizi daha da derinleştirir, insanların karşı karşıya getirilmesine neden olur" dedi.

Dün akşama kadar Mersin Limanı'nda çalışan işçilerin, bu sabah kendilerine hiçbir şey söylenmeden ve hiçbir ödeme yapılmadan kapının önüne konulduğunu iddia eden Yılmaz, şu anda işten çıkartılan işçilerin sayısını henüz tespit edemediklerini ancak 100 kişinin işten çıkartıldığını tahmin ettiklerini belirtti.

Yılmaz, "Eğer limandaki kaos böyle devam ederse bu ateş sadece burada yanmayacak. Bu ateş dünyanın bütün limanlarına yayılacak. Bir üst örgütümüz olan Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu,buradaki direnişi örgütlü olduğu 148 ülkenin limanlarına taşıyacak. Ve bu ateşin yankısı oralardan da duyulmaya başlayacak. MIP; bindiği dalı kesiyor. Sorunu çözmek varken aksine daha da derinleştiriyor" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından işçiler Mersin Limanı A Kapısı önündeki bekleyişlerini sürdürürken, polis de olası bir duruma karşı liman önünde güvenlik önlemi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 13:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?