4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin limanında işçi eylemi

MERSİN LİMANINDA İŞÇİ EYLEMİ

Mersin Limanı'nda, taşeron bir firma bünyesinde çalışırken bağlı oldukları firmanın üstlenmiş olduğu işin bir başka firmaya devredilmesiyle birlikte Anayasal haklarının hilelerle engellendiğini öne süren işçiler eylem yaptı.

Liman A Kapısı önünde toplanan ve giriş kapısı önünde sloganlar atarak eylem yapan işçilere, liman sahasında çalışan diğer işçiler destek verdi. 'Sendika Hakkımız Engellenemez', 'Direne Direne Kazanacağız', 'MIP Şaşırma Sabrımızı Taşırma' şeklinde slogan atan işçiler eylemlerini sürdürdü. Burada işçiler adına konuşan TÜMTİS Mersin İl Temsilcisi Savaş Gürkan, Mersin Limanı'nın 2007 yılında özelleştirilerek 36 yıllığına PSA Grubu ile Akfen Ortak Girişimi tarafından oluşturulan Mersin Uluslararası Liman

İşletmeciliği (MIP) A.Ş.'ye devredildiğini hatırlattı.

MIP A.Ş.'nin limanı devraldıktan sonra ilk olarak limandaki sendikal örgütlülüğü dağıttığını, işçilerin yeniden örgütlenmesini engellemek için limanda yapılan işlerin bir bölümünü, alt işverenlere yaptırmaya başladığını öne süren Gürkan, taşeron firmalarda çalıştırılan işçilerin ise düşük ücretle ve oldukça kötü şartlarda çalıştırılmaya başlandığını öne sürdü. Limanda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan Akansel Nakliyat işçilerinin, TÜMTİS bünyesinde örgütlendiğini anlatan Gürkan, işçilerin

sendikaya üye olduktan bir süre sonra liman yönetimince istifaya zorlandığını, istifa etmeyenlerin de işten çıkarıldığını hatırlattı.

Gürkan, işten çıkarılan 197 üye ve çalışan üyelerle birlikte 5 Ocak 2009 tarihinde işten çıkartılan işçilerin yeniden işlerinin başına dönmesi talebiyle direniş başlattıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "5.5 ay süren bu direnişin sonucunda hem ana işveren MIP, hem de taşeron firmalar Akansel ve MPO yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkarılan üyelerimizin tamamı tekrar iş başı yapmıştı. MIP tarafından, daha önce Akansel tarafından yapılan yükleme ve boşaltma işi, muvazaalı bir şekilde

MPO unvanlı taşeron firmaya verilmiştir. Aynı iş, aynı işçilerle aynı araç ve gereçlerle aynı yerde yapılmaktadır. Akansel Nakliyat'ta yetki için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaptığımız tarihten sonra MPO bünyesine geçirilen işçilerin tamamı Akansel çalışanıydı ve MPO unvanlı şirket henüz kurulmamıştı."

Sendika olarak gerekli yetkiyi alarak Akansel Nakliyat ile Toplu İş Sözleşmesi imzalandığını dile getiren Savaş Gürkan, yetki başvurusu esnasında Akansel Nakliyat işçisi olan üyelerin toplu sözleşmeden yararlanabilmeleri için 2010 yılı Ocak ayında Akansel'e ve üst işveren MIP'e bildirimde bulunarak; TİS'in MPO işçilerine de uygulanmasını talep ettiklerini ancak bunun karşılıksız kaldığını anlattı.

Gürkan, bunun üzerine Mersin İş Mahkemesi'ne dava açtıklarını ve yargı sürecinin de hâla devam ettiğini belirterek, limanda iş barışının bozulmasından kendilerinin sorumlu olmadığını, sendika olarak kararlı olduklarını ve taleplerinin kabul edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Yapılan ortak açıklamanın ardından işçiler olaysız şekilde dağıldı.

MERSİN LİMANINDA İŞÇİ EYLEMİ
MERSİN LİMANINDA İŞÇİ EYLEMİ
MERSİN LİMANINDA İŞÇİ EYLEMİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2010 Salı 14:01:01
Güncelleme :21 Eylül 2010 Salı 14:51:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?