5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Limanı'ndaki işçi çıkarma

Mersin Limanı'nda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan taşeron firma Akan-Sel A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Akan, işten çıkarmaların, dünya genelinde yaşanmakta olan ekonomik kriz ve buna bağlı olarak iş hacmindeki düşüşten kaynaklandığını söyledi.

Akan, yaptığı açıklamada, Akan-Sel Nakliyat A.Ş.'nin, 1981 yılından bu yana Mersin'de kanun ve kurallara uygun biçimde faaliyet gösterdiğini, Mayıs 2007'den bu yana da Mersin Uluslararası Liman İşletmesi (MIP) A.Ş. firmasına konteynır nakliye ve elleçleme konusunda hizmet verdiğini kaydetti.

172 adet iş makinesi, araç ve ekipman ile 436 çalışanı bulunan firmalarının, liman hizmetlerinin tamamını yeni yatırım araç ve iş makineleri ile yaptığını ifade eden Akan, "Şirketimiz hizmet sektöründe faaliyet göstermekte ve talep edilen hizmet sayılarındaki değişikliğe göre çalışan sayısını organize etmektedir. Özelleştirme sonrasında limanda hizmet vermeye başlayan şirketimiz, bir çok eski dönem limanda çalışan ve toncu tabir edilen kişiyi işe almıştır. Bugüne kadar sosyal güvencesi olmayan bu kişilerin SGK girişlerini yapmış, iş güvenlik ve işçi sağlığı kurallarına uygun şekilde yemek ve kişisel koruma gereçlerini sağlamıştır. Bu çalışanların tamamı daha önce olmayan sosyal imkanlara kavuşmuştur" dedi.
Ekim ayından itibaren iş hacminde yüzde 35'e varan bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Akan, 28 Kasım 2008'de iş hacmindeki küçülmeye ve önümüzdeki aylarda daha da düşeceği öngörüşüne istinaden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürlüğü'ne çalışan sayısını azaltmak amacıyla izin başvurusunda bulunulduğunu ifade ederek, "Çalışan sayımıza göre yüzde 12'ye tekabül eden ve üzülerek hazırladığımız isim listeleri ilgili kuruma verilmiştir. Çalışanlarımıza gerek sözlü gerekse noter yolu ile ihbarları yapılmıştır. Açıkça görüleceği üzere azalan iş hacmimize göre işten çıkartma sayısı daha azdır. 2009 yılında iş hacmimizin daha fazla düşmeyeceğini umut etmekle birlikte, var olan şartların yaptığı baskı ile bir miktar daha küçülerek geriye kalan 400'e yakın çalışanımız ve ailelerini düşünmek zorunda olduğumuz da bir gerçektir. Şirketimiz bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Mersin'de yatırımlarına devam edip mevcut şartlara göre iş kapasitesini arttırmak ve daha fazla çalışana iş imkanı sağlamak yönünde çaba sarf edecektir.

Dünya genelinde yaşanmakta olan kriz ve buna bağlı olarak iş hacmindeki düşüş nedeni dışında, işten çıkarmalarla ilgili olarak hiç bir sebep bulunmamaktadır. Bunun dışında sebeplerin var olduğunu öne sürmek veya iddia etmek şirketimize karşı yapılmış olan bir haksızlıktır" diye konuştu.

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, Mersin Limanı'nda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan 60 taşeron firma çalışanının, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığını iddia etmişti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 12:36:41
Güncelleme :9 Ocak 2009 Cuma 12:48:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?