5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin 'lojistik merkez' olacak

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, lojistiğin Mersin için önemli bir ekonomik gelişme unsuru olduğunu ve bu nedenle de kentin uluslararası ölçekte rekabetçi bir 'lojistik merkez' haline getirilmek istendiğini vurguladı.

Mersin'de denizciliğin ve deniz taşımacılığın öne çıktığını, kentin mevcut potansiyelinin daha etkin kullanılabilmesi amacıyla 2008 yılı Ocak ayında tamamlanan RIS-Mersin Projesi kapsamında, 'Mersin Lojistik Platformu' oluşturulduğunu hatırlatan Halil Delibaş, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından da desteklenen platformun, Mersin'i uluslararası ölçekte ve rekabetçi bir 'lojistik merkez' yapabilme hedefine yoğunlaştığını vurguladı. Delibaş, söz konusu hedefe ulaşılması noktasında ilk aşamada kentte bir lojistik farkındalık oluşturulduğunu, ardından da uzman bir danışman firmaya 'Mersin Lojistik Stratejik Master Planı' hazırlatıldığını anlattı.

Planla birlikte Mersin'e inşa edilmesi düşünülen lojistik merkezinin yer seçimi için 3 ayrı bölgenin öne çıktığına işaret eden Delibaş, bu bölgelerin ikisinin birleştirilerek şu anda hazırlık aşamasında olan 1/100.000'lik Mersin-Karaman Çevre Planı'na işaretlenmesi konusunun gündeme getirildiğini belirtti. Delibaş, belirlenen araziler için yapılan değerlendirmelerin gelecek 20 yılın ihtiyacı göz önüne alınarak yapıldığı, alınan karara paralel olarak bu arazilerin ölçeğinin de büyütüldüğü bilgisini verdi.

Arazide kademeli yatırım planlandığını, bunun yanında da arazinin lojistik merkez yönetimi tarafından inşa edilerek kira karşılığında değerlendirilmesinin var sayıldığını dile getiren Delibaş, merkezin Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na uygun olarak yönetiminin planlandığına dikkat çekti.

"LOJİSTİK MERKEZİ, MERSİN LİMANI İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMALI"

Halil Delibaş, "Bu planın daha rasyonel olması ancak ilgili yönetmeliğin hazırlanmasıyla sağlanacaktır. Master planda aynı zamanda hazırlanacak olan yönetmeliğe ışık tutacak noktalar da belirtilmiştir. Kurulacak olan 'Mersin Lojistik Merkezi'nin verimli çalışması, merkez içinde verilecek olan hizmetlerin eksiksiz olmasına bağlı olduğu kadar, bu bölgede bulunan lojistik odaklarla da uyum içinde çalışmasına ve karşılıklı olarak sinerji oluşturulmasına bağlıdır. Lojistik merkez, potansiyel kazanmak amacıyla öncelikle Mersin Limanı ile iş birliği içinde çalışmak zorunda. Mersin Limanı, kentin bir lojistik üs olabilmesi için vazgeçilmez bir lojistik odaktır. Bu nedenle de master planın büyük bir bölümü, limanın ihtiyaçlarının karşılanması ve lojistik merkez ile uyum içinde çalışmasının sağlanması için, 'Liman Gelişim Stratejileri'ne ayrılmıştır" dedi.

Mersin Lojistik Merkezi'nin başarılı olabilmesi için Mersin Limanı'nın uluslararası taşıma koridorlarında yer almasının bir zorunluluk olduğunun altını çizen Delibaş, bu nedenle de liman içinde verilecek olan hizmetlerin hızlı, diğer rakip limanlara göre ekonomik, kaliteli ve verimli olması gerektiğini, bu noktada limandan geçecek olan mal miktarının artırılması amacıyla alınması gereken tedbirlerin de, 'Lojistik Strateji Planı'nda yer aldığını söyledi. Delibaş, merkezin Organize Sanayi Bölgeleri'ne katkısı olacağını, bunun yanında Organize Sanayi Bölgeleri'nin de merkeze büyük bir potansiyel oluşturacağını savundu.

Kısa bir mesafe içinde taşınabilme avantajı ve demiryolu bağlantısı olmasının Organize Sanayi Bölgeleri'nin ihtiyacı olan hammaddelerin deniz veya demiryoluyla taşınarak, lojistik merkezde stoklanması veya bölgede üretilen ürünlerin depolanmasının yanında boş konteynerlerin stoklanması gibi hizmetlerin de verilebileceğini dile getiren Delibaş, bu nedenle Organize Sanayi Bölgesi'nin gelişiminin hazırlanan 'Lojistik Strateji Planı'na dahil edildiğini anlattı.

"LOJİSTİK, MERSİN İÇİN EKONOMİK BİR GELİŞME UNSURUDUR"

Mersin'in bir diğer lojistik odağının da Mersin Serbest Bölgesi olduğuna işaret eden Delibaş, bu bölgenin limana bitişik olmasının aynı zamanda kentin bir lojistik üs olmasında da oldukça önemli bir unsur olduğunu ifade etti. Delibaş, "Serbest Bölge'de çıkan ürünlerin depolanacağı bir antrepoya veya milli depoya ihtiyacı da yine Lojistik Merkezi tarafından karşılanacaktır. Bu amaçla Mersin Serbest Bölgesi ile ilgili gelişme planları da master planda yer alıyor. Bir diğer unsur da artık şehir içinde kalmış olan toptancı meyve-sebze halinin şehir dışına çıkartılmasıdır. Mersin Hali'ne, Mersin Lojistik Merkezi'nde bu amaçla yer ayrılmış olup, zaman içinde şehrin merkezinde büyük sorunlara yol açan bu bölgenin kurulacak olan merkeze taşınması gerekecektir. Master plan, Mersin Hali ile ilgili gelişme planını da kapsamaktadır" diye konuştu.

Mersin Lojistik Strateji Planı'nın temelinin lojistiğin Mersin için ekonomik bir gelişme unsuru olması olduğunu belirten Delibaş, bunun da ancak kentte faaliyet gösteren şirketlerin hem küresel hem de ulusal rakipleri karşısında ezilmemeleriyle sağlanabileceğini kaydetti. Delibaş, planda Mersin'de faaliyet gösteren yerel bir firmanın kurumsal yapılanması, hizmet yelpazesinin genişletilmesi, ölçeklerinin artırılması, coğrafi yayılması için örnek bir iş planının da dahil edildiğini, pilot proje adı verilen söz konusu çalışmanın da firmalar için önemli bir yol haritası olacağına işaret etti.

Lojistiğin yeni bir sektör olması, eğitim müfredatında henüz yaygın bir şekilde yer almamış olması gibi nedenlerden dolayı sektörün eleman ihtiyacını ancak diğer rakip şirketlerden eleman çalarak karşılayabildiğine dikkat çeken Delibaş, akademik eğitimi olmayan hiçbir işin gelişmeyeceğini, bu kapsamda da 'Lojistik Strateji Planı'nda lojistik elemanı yetiştirilebilmesi için örnek bir eğitim programı hazırlandığını dile
getirdi.

"MERSİNLİLERİN ARTIK BÜYÜK DÜŞÜNME ZAMANI GELDdmü, limanın ihtiyaçlarınİ"

Delibaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Mevcut Durum Raporu'ndaki araştırmalardan lojistiğin Mersin'de gündemde kalması, ilginin artması, bilginin yaygınlaşması ve kullanımı için sektöre destek verecek bir geliştirme merkezi ihtiyacını doğurmuştur. KOSGEB benzeri bir yapılanmayla daha bağımsız çalışacak, akademik bilgiyle sektör bilgisini birleştirecek çalışmalar yapmak ve bölgede lojistiği desteklemek, yaymak, bilgi seviyesini yükseltmek amacıyla Mersin Lojistik Danışma Merkezi (MLDM) de söz konusu plana alınmıştır. MDLM'nin kuruluşundan hizmet yelpazesine ve yönetimine kadar geniş bir çerçevede hazırlanan planda detaylı olarak bahsediliyor. Lojistik gibi farklı hizmetlerin birleştirildiği ve kapıdan kapıya tüm operasyonlardan sorumlu olmak ancak farklı operasyonu yapan kuruluşlar arasında iş birliğiyle sağlanacaktır."

Mersin'i Ortadoğu ve daha geniş kapsamda doğu-batı, kuzey-güney ekseninde uluslararası bir lojistik üs yapılması hedefine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Halil Delibaş, "Bu kapsamda hazırlanan 'Lojistik Strateji Master Planı' çalışmasının sonuçlarına istinaden yeni çalışmalar gerekecektir. Bu çalışmalar ülkemizde lojistikle ilgili bölgelerin hukuki statüsünün belirlenmesi, çevre ve imar planlarımızın revizesi, lojistik merkezle ilgili mali, idari örneklerinin belirlenmesi ve tabii ki merkezin yatırımına öncülük edecek ve iştirak edecek kamu ve özel kurum, kişilerin belirlenmeye başlanması, yani projenin artık iç ve dış pazarlarda pazarlanmaya hazır hale getirilmesi aşamasına gelmek üzereyiz. Amaç; Mersin'i Çukurova'nın, Türkiye'nin ve daha geniş hinterlanttaki ülkelerin lojistik üssü yapmaktır. Mersinliler, Mersin'e sahip çıkma ve büyük düşünme zamanı gelmiştir. Bu treni yakalamak zorundayız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 12:53:20
Güncelleme :4 Nisan 2009 Cumartesi 13:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?