5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Organize Sanayiyle büyüyor

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTSOB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, genişleme alanı kapsamında oluşturulan 47 adet sanayi parseliyle ilgili taleplerin sektörel bazda değerlendirildiğini ifade ederek, komşusunun yaptığını yapan değil, komşusunun yaptığına katkı sağlayan bir mantık doğrultusunda tahsislerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Mersin'in gerek bölgesi, gerekse de sanayi açısından önemli bir avantaja sahip olduğunu ifade eden Sabri Tekli, havayolu, karayolu, demir ve denizyolu bağlantılarıyla birlikte kentin; İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun dışa açılan en önemli kapısı olarak öne çıktığını, bu durumun yatırımcılar açısından da kenti bir cazibe merkezi olarak görüldüğünü anlattı.

Tekli, verimli tarım arazileri üzerinde yapılaşan sanayi tesislerinin önüne geçilmesi ve sanayide sinerji oluşturularak ortak çözümler üretilmesinin yanında enerjinin daha verimli ve ucuz maliyetle kesintisiz kullanılması açısından bakıldığında da; sanayi tesislerinin organize sanayi bölgelerinde toplanmasının ne kadar önemli olduğunun ortaya çıkacağını savundu.

'Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Gelişme Alanı'nın, Serbest Bölge ve Mersin Limanına yakınlığı girişimciler için önemli bir avantaj oluşturacağını vurgulayan Tekli, "1996 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan ve 1997 yılında yer seçimi yapılan gelişme alanımız, 2001 yılında altyapı çalışmaları için gelen ödeneğin geri alınmasıyla uzun süre atıl vaziyette kaldı. Ancak, yönetim olarak göreve geldiğimiz 2004 yılında, şahıslara ait parsellerin kamulaştırma çalışmalarına başlanılmış, 2 yıl içinde sanayicilerimizin desteğiyle hiçbir teşvik ve kredi kullanılmadan sonuca gelinmiştir" dedi.

2006 yılında uygulama imar planlarının onaylanmasıyla birlikte 278 hektarlık bir alan üzerinde 5 bin metrekareyle 115 bin metrekare arasında toplam 47 adet sanayi parseli oluşturulduğu bilgisini veren Tekli, bugün gelinen noktada bölgenin yüzde 41'inin sanayi parsellerine, yüzde 18'inin ağaçlandırılacak alanlara, yüzde 16'sının sağlık koruma bandına, yüzde 9'unun yol ve otoparklara, yüzde 5'inin yeşil alanlara, yüzde 3'ünün arıtma tesisine, yine yüzde 3'lük bir bölümünün eğitim ve spor alanlarına ayrılırken, yüzde 2'sinin teknik altyapıya ve yüzde 1'lik bölümünün idari ve sosyal tesis olarak planda işaretlendiğini anlattı.

Tekli, "Tahsislerine süratle devam edeceğimiz bölgede; sanayi tesislerinin inşaatlarıyla altyapı çalışmalarının birlikte yürümesini planladık. Böylece kısa sürede gelen yoğun talepleri de göz önüne alarak, bu bölgede de binlerce insanımıza iş olanağı sağlayacak ve ilimizin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayacak bir sanayi bölgesini daha kazanmış olacağız.

Sanayisi süratle gelişen ve istihdam sorununu büyük ölçüde çözen örnek çevre illerde gözden kaçmaması gereken ortak özellik; vilayet, belediye ve ticaret ve sanayi odaları ile sivil toplum örgütlerinin il ile ilgili önemli konularda tek vücut olabilmeleri ve ortak kent vizyonu oluşturmalarıdır" diye konuştu.

'Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Gelişme Alanı'nda parsel tahsisine başlandığını hatırlatan Tekli, bu kapsamda da toplam 47 adet sanayi parseli için gelen taleplerin sektörel bazda değerlendirilerek, komşusunun yaptığını yapan değil, komşusunun yaptığına katkı sağlayan ve kümelenmenin önemini anlamış, üretim tesislerini bir arada bulundurabilme hedefi doğrultusunda tahsislerin gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 18:17:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?