8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Mersin ormanlarında 3 zararlı böcek

Mersin ormanlarında araştırma yapan İsveç Linköping Üniversitesi'nden Biolog Niclas Jansson, 3 böcek türü keşfetti.

Mersin ormanlarında yaşayan kın kanatlı böcek türlerini araştırma çalışması yapan Jansson ve dünyada ilk kez rastlanan bir böceğe Hesperus gozukarai ismi verdi.

İsveç ve Mersin ormanlarında yaşayan böcek türlerini tespit etmek, her iki ülke faunalarını karşılaştırmak üzere bir araştırma yaptığını belirten Jansson, araştırma sonucunda kınkanatlılar (cleoptera) takımına mensup 150 farklı türün Mersin'in Erdemli ve Gülnar ormanlarındaki meşe ağaçlarında yaşadığı tespit ettiğini kaydetti.

Hesperus gozukarai örnekleri'nin Erdemli'nin Kızılın ve Gülnar'ın Köseçobanlı ormanlarındaki meşeler üzerinden toplandığını belirten Mersin Orman Bölge Müdürü M. Mustafa Gözükara, kendi soyadının bilimsel ve akademik bir çalışma sonucunda,yeni tespit edilen bir böceğe verilmiş olmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bu tespitin Turkish Daily News (TDN)'de yayınlanarak ,dünya bilim kayıtlarına ve literatürüne geçtiğini ifade eden Gözükara, böceğin genel özellikleri itibariyle avcı(yırtıcı)böceklerden olup ağaçlara zararlı böcekleri yediklerini dolayısıyla faydalı böceklerden olduğunu kaydetti.

 

CHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 18:00:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?