5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin 'sedire' bürünüyor

MERSİN 'SEDİRE' BÜRÜNÜYOR

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 1984 yılından bu yana karpelli sedir tohumuna tahsis edilen 34 bin hektarlık alanda 12 bin ton kozalaktan elde edilen 16 milyar karpelli sedir tohumunun toprakla buluşturularak, 60 bin hektarlık sahada genç sedir ormanı kurulduğu bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, İHA'ya yaptığı açıklamada, bugün gelinen noktada sedir ağacının dünya ölçeğinde en fazla Türkiye'de bulunduğuna dikkat çekerek, söz konusu ağaçların da Kahramanmaraş'tan Muğla'ya kadar olan Toroslar'ın güney yamaçlarında yer aldığının altını çizdi. Gözükara, sedir ağacının gerek kerestesinin kalitesi, gerekse de diğer faydaları nedeniyle uzun yıllar boyunca tahribata uğrayıp, düzensiz bir faydalanmaya maruz kaldığını vurguladı.

Türkiye'de en fazla sedir ormanına sahip ilin; Mersin olduğuna dikkat çeken Gözükara, "Mersin'de özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla 90 bin hektarı karışık, 60 bin hektarı da saf olmak üzere toplam 150 bin hektar sedir ormanına ulaştık. Planlı çalışmaya geçildiği 1960'lı yılların başından bu yana 26 bin hektar saha, dikime tahsis edilerek bu sahalarda 36 milyon adet sedir fidanı toprakla buluşturuldu" dedi.

1984 yılından bu yana 34 bin hektarlık bir sahanın, karpelli sedir tohumu için tahsis edildiğini hatırlatan Gözükara, bu alanlarda da 12 bin ton kozalaktan elde edilen 16 milyar karpelli sedir tohumunun ekildiğini, buna bağlı olarak da 60 bin hektar sahada genç sedir ormanı kurulduğunu açıkladı. Gözükara, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2009 yılında belirlemiş oldukları karpelli sedir ekimi programı hakkında da bilgi vererek, bu yıl 6 bin 300 hektarlık alanın 6 bin hektarında makineli toprak işlemesi yapıldığını, bu sahalarda kullanılmak üzere de 2 bin 500 ton sedir kozalağı toplandığını belirtti.

Sedir toplama faaliyetleriyle birlikte elde edilen 2 bin 500 ton sedir kozalağından çıkacak 3 milyar adet kapelli sedir tohumunun Mersin'e, bir başka ifadeyle de vatan toprağına ekileceğini belirten Gözükara, "Bu işlerde fedakarca çalışan yöre insanlarımıza, vatandaşlarımıza ve bütün personelimizle birlikte, yaptığımız çalışmalarda her zaman yanımızda olan Orman Genel Müdürümüz Sayın Osman Kahveci'ye teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız bununla da kalmayacak, önümüzdeki süreçte daha güzel işlerin altına hep birlikte imza atacağız" diye konuştu.

MERSİN 'SEDİRE' BÜRÜNÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 11:55:02
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 12:53:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?