2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

'Mersin Sempozyumu' başladı

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kentin sorunlarından arınıp ileriye doğru adım atabilmesi noktasında hayata geçirilen 'Mersin Sempozyumu'ndan ortaya çıkacak olan sonucun kendileri için rehber olacağını söyledi.

Mersin ve yöresiyle ilgili her türlü toplumsal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve çevresel konuların bilimsel bir ortamda tartışılmasının yanında ulusal ve uluslararası bilim otoriterlerinin ilgi ve dikkatinin kente çekilmesi amacıyla; Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan 'Mersin Sempozyumu' başladı. Sempozyumun açılışı kapsamında Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir tören düzenlendi.

Törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Ahmet Mete Işıkara, İçişleri eski Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Mersin'in eski valilerinden Fahri Öztürk ve Akif Tığ, yazar Suna Tanaltay'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası'nın verdiği mini bir konserle başlayan törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy, sempozyumun Mersin açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, organizasyonun birçok anlamda farklı özellikler taşıdığını, bununla birlikte sempozyumun bir vefa unsuru olduğunu belirtti. Aksoy, Mersin'in ekonomik, sosyal ve kültürel potansiyeli ile kendini öne çıkartarak, tarihin her döneminde önemli bir merkez olmayı başardığının altını çizdi.

Mersin ile ilgili olarak katılımcılara bilgiler de veren Hüseyin Aksoy, Türkiye'nin en büyük 8. ili olan Mersin'in ithalatının 2002 yılı rakamlarına göre 2007 yılında yüzde 205, ihracatta ise yüzde 220'lik bir artış ortaya koyduğunu, bununla birlikte son 5 yıllık zaman diliminde kentte oldukça önemli yatırımlar yapıldığını anlattı.

Aksoy, "Eğitim, sağlık, belediye hizmetleri ve diğer alanlarda Mersin'de yapılanlar ele alındığında Türkiye genelinde 16. sırada yer alıyoruz. Hedefimiz; kenti daha da üst sıralara taşımak. Bu kapsamda da yapılan sempozyumda ortaya çıkacak olan sonuçlar, bizim çalışmalarımıza rehber olacak" diye konuştu. Bölgesel anlamda Mersin ölçeğinde hazırlanan 'İnovasyon Projesi'nin, Türkiye'de bir ilki teşkil ettiğini savunan Aksoy, proje kapsamında yapılan çalışmalarla birlikte tarım ve tarıma dayalı sanayi, lojistik ve turizm sektörünün öne çıkartıldığını, söz konusu sektörlerin de kentin geleceğine yön vereceğini belirtti.

Belirtilen sektörlerle ilgili olarak mastır planlarının hazırlanacağını ve bunun
aynı zamanda da bir yol haritası olacağını kaydeden Aksoy, konuyla ilgili olarak oldukça önemli bir aşama kaydettiklerini vurguladı.

Hüseyin Aksoy, Mersin'in her yönünün akademik bir ortamda tartışılarak, gelecek nesillere yazılı bir kaynak aktarılması çabası içinde olduklarını, bu noktada da sempozyumun düzenlenmesine yönelik olarak ilk adımın Mersin Kalkınma ve İşbirliği Konseyi (MEKİK) Toplantısı'nda alınan kararla birlikte atıldığını hatırlattı. Etkinlikte birlikte geçmişten günümüze kadar olan süreçte kalemi Mersin için yazan, kalbi Mersin için atan herkesi aynı çatı altında bir araya getirmek istediklerini de sözlerine ekleyen Aksoy, sempozyumda düzenlenecek 80 oturumda 311 bildiri sunulacağını aynı zamanda da 6 panel, 7 söyleşi ve 8 sergiyle sempozyumda farklı etkinlik motifleri ortaya konulacağını dile getirdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, sempozyumun temel amacının binlerce yıldır farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış Mersin ve yöresiyle ilgili her türlü toplumsal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve çevresel konuların bilimsel bir ortamda tartışılarak kayıt altına alınıp sonraki kuşaklara aktarılmasıyla birlikte kentin her türlü sorununun ele alınıp, bilimsel bir çözüm üretilmesi olduğunu söyledi.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın da, sempozyumla birlikte arkeolojiden tarıma, dil ve edebiyattan sosyal yaşama, sağlıktan eğitime kadar 15 ana başlıkta belirlenen konuların, konusunda uzman bilim insanları tarafından masaya yatırılarak, Mersin'in sorunlarına çözüm aranacağını ifade etti. Suha Aydın, "Biz burada neler yapabilirdik? Mersin'i neyle ve nasıl gösterebilirdik? Sorunları nasıl tartışıp da çözüm yolları arayabilirdik? İlk başta bu sorulara yanıt aradık. Verdiğimiz yanıtlar da sempozyumun ana taslağını belirledi" dedi. Konuşmaların ardından Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Ahmet Mete Işıkara, depremle ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 16:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?