5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin Ticaret 20 yaşını kutluyor

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, oda olarak denizcilik sektörünün ekonomik ve lokomotif sektör olma özelliğini bölgenin sosyal yaşantısına yansıtarak, elde edilen katma değerin yine bölge insanında kalmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

MDTO'nun 20. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir tören gerçekleştirildi.

Odanın kuruluşundan bu yana geçen 20 yıllık zaman diliminde yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterisinin de yapıldığı etkinliğe; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, odanın girişimci ruhu yüksek Mersinli sevdalısı bir avuç müteşebbisin çabasıyla 13 Mart 1989 kurulduğunu hatırlatarak, kurucu yönetimin önlerine çıkan her türlü engelleri aşma azmiyle birlikte, dönemin Mersin milletvekilleri ve bakanlarının her türlü baskıya rağmen MDTO'ya verdiği desteklerin hiçbir zaman unutulmayacağını belirtti. Korer Özbenli, denizcilik sektörünün ekonomik ve lokomotif sektör olma özelliğinin bölgenin sosyal yaşantısına yansıtılarak, elde edilen katma değerin yine bölge insanında kalmasını sağlamanın odanın en önemli kuruluş ilkelerinden biri olduğunu vurguladı.

MDTO'nun Mersin'in ekonomik, kültürel ve sosyal hayatında oldukça önemli katkılarda bulunduğunun altını çizen Özbenli, 2008 yılında 'Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi' kapsamında temeli atılan; MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin 209-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda faaliyete gireceği bilgisini verdi. Toplam 240 öğrenci kapasitesine sahip okulun aynı zamanda da Türkiye'de 'model' olarak kabul edildiğini kaydeden Özbenli, okulun Türk denizcilik sektörüne önemli katkılarda bulunacağını savundu.

Özbenli, "Hedefimizde daha çok hizmet var. Mersin Üniversitesi (MEÜ) bünyesinde Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulu'na sağlanacak katkı ve desteğin yanı sıra bu okulun 4 yıllık lisans eğitimine geçmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bir diğer hedefimizse; Mersin Limanı başta olmak üzere diğer kıyılarımızdaki atıkların toplanarak, temiz bir denizin kentimize kazandırılması projesidir" dedi. Odanın kuruluşundan bu yana geçen süreçte gurur duydukları birçok hizmetin olduğunu vurgulayan Korer Özbenli, tüm bu süreçte yaşananları da MEÜ İletişim Fakültesi'nin de desteğiyle bir belgesel hazırladıklarını, dolu dolu geçen bir 20 yılı kısa bir zaman dilimine sığdırmanın çok zor olduğunu, ancak bazen tek bir sözcük ya da bir tek fotoğraf karesinin dahi çok şey anlattığını dile getirdi.

MDTO'nun kendi alanındaki faaliyet ve sorumluluklarının yanında Mersin kent kültürünün korunması, saklanması ve bunun gelecek kuşaklara aktarılması gibi bir görevi de üstlendiğine işaret eden Özbenli, bu kapsamda da 'Bir Düş Müydü O Mersin' adlı bir kitap hazırladıklarını ve söz konusu kitabın da Gündüz Artan'ın desteğiyle hazırlandığı bilgisini verdi ve kitabın aynı zamanda da Mersin'e olan bir 'vefa borcu'nu da ödeme gayreti olduğunun altını çizdi. Konuşmaların ardından MDTO'nun kuruluşunun 20. yıldönümü kutlama etkinliklerine katılmak üzere Mersin'e gelen Sunay Akın, önce hayranlarıyla kısa bir söyleşi gerçekleştirdi, ardından da denizciliği anlatan tek kişilik bir gösteri sundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 15:18:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?