5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Mersin Turunçgil Festivali'ne doğru

'MERSİN TURUNÇGİL FESTİVALİ'NE DOĞRU

Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) tarafından bu yıl ilk defa düzenleneceği açıklanan; 'Turunçgil Festivali' ile ilgili olarak hazırlıklar sürüyor. Festivali; Narenciye Tanıtım Grubu'nun da (NTG) destekleme kararı aldığı bildirildi.

MERTUB Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kurt, yaptığı açıklamada, turunçgilin Mersin açısından hayati önem taşıdığını belirterek, bu noktada sektörün ileriye taşınmasının yanında hem kent, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak çalışmaların da önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Kurt, Turunçgil Festivali'nin 9-10 Ocak 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi üzerinde durduklarını ancak bunun değişebileceğini, bu konuda kendilerine sunulacak önerileri de dikkat alacaklarını anlattı.

Festivali düzenlemekteki amaçlarının; Mersin'in kent kimliğinde limon ve turunçilin de öne çıkmasının sağlanmasının yanında kişi başına düşen turunçgil tüketiminin arttırılarak Avrupa standartlarının yakalanmayla birlikte iç piyasanın canlandırılması olduğunu ifade eden Kurt, Türkiye'de kişi başına düşen narenciye tüketiminin 20 kilogramken, bunun Avrupa'da 40 kilogram olduğu söyledi. Kurt, "Eğer biz Türkiye'de kişi başına tüketimi arttırır ve bunu 40 kilograma çıkartırsak, işte o zaman ihracatçılarımız yurtdışına satacak ürün bulamazlar herhalde. Böylelikle de kendi ürünümüzü, yine kendimiz tüketmiş olacağız" dedi.

Festivalle ilgili kurumsallaşma çalışmalarının ivme kazandığını, bu kapsamda da festival logosunun yanında festivalle ilgili bilgilerin yer aldığı bir internet sitesi de hazırlandığını anlatan Kurt, tüm bunların da bir taslak olduğunu ve geniş seçenekler sunulduğunun altını çizerek, oluşturulacak kamuoyunun ardından da çalışmaların resmiyet kazanacağını dile getirdi. Organize olmuş ve ciddi kurumlar gibi kendilerinin de organize edecekleri festivalle Mersin'in adını duyurmak istediklerini belirten Kurt, festivali NTG'nin yanında Akdeniz İhraçatçı Birlikleri (AKİB) gibi kurum ve kuruluşların yanında oluşumların da desteklediği bilgisini verdi.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu ve CLAM Dönem Başkanı Kemal Kaçmaz ise, festivalle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerine dikkat çekerek, çalışmaların Mersin'e maledilmesinden yana olduklarını, bu nedenle de herkesin elini taşın altına koyarak, işin bir ucundan tutması gerektiğini savundu. Kemal Kaçmaz, konunun sadece MERTUB'un meselesi olmadığını, burada hiçbir kurum ya da kuruluşun kendini ön plana çıkartma gibi bir düşüncesinin de olmaması uyarısında bulundu. Nasıl ki Antalya'da 'Altın Portakal Film Festivali', Adana'da 'Altın Koza Film Festivali' gibi önemli ve ses getiren organizasyonlar varsa Mersin'de de 'Turunçgil Festivali'nin aynı kurumsal kimlikle öne çıkması gerektiğinin altını çizen Kaçmaz, bu konuda da yapılacak çalışmalara gereken desteği vereceklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 14:23:04
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 16:11:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?