3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mersin Üniversitesi Ata'yı andı

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Mustafa Kemal Atatürk'ü en iyi anlatanın sinema filmleri değil, onun 'Söylev'i olduğunu söyledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 70. yıldönümü kapsamında Mersin Üniversitesi'nde de bir anma töreni gerçekleştirildi. Çiftlikköy Merkez Kampüsü Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na Rektör Yardımcısı Prof. Uğur Atik tarafından çelenk sunumuyla başlayan tören, 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan seslendirilmesiyle başladı.

Anma nedeniyle de üniversite içerisindeki tüm bayraklar yarıya indirildi. Anma etkinlikleri Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde devam etti. Burada konuşan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Cumhuriyet'in temel değerlerinin kaybedilmek üzere olduğunu ifade ederek, "Aradan 80 yıl geçmiş olmasına rağmen hala savunma ihtiyacı hissediyoruz. Geriye baktığımızda endişe duyuyoruz. Biz devrimlerin yılmaz savunucusuyuz, bu çizgiden kurulduğumuz günden beri asla sapmadık. Ancak ben bugün neler yaptığımız değil, neler yapmadığımızın sözünü etmek, özeleştiri yapmak istiyorum" dedi.

Konuşmasında; Cumhuriyet'in ilk kadın hakimi Adalet Yılmaz'ın hayat hikayesinden de kesitler sunan Aydın, Atatürk'e verdiği söz gereği hakim olan Adalet Yılmaz'ın Ankara'da bir taksi şoförüyle yaşadığı diyalogu dinleyenlere aktardı. Mustafa Kemal Atatürk'ü en doğru anlatanın kimi sinema filmleri değil, onun 'Söylev'i olduğunu vurgulayan Aydın, bu nedenle de son birkaç yıldır Mersin Üniversitesi'nde öğrencilere Söylev armağan edildiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir tarafından, 'Mustafa Kemal'in Dünyası' konulu bir sunum yapıldı. Prof. Dr. Fevzi Demir, Atatürk'ün yeterli düzeyde tanınmadığına dikkat çekerek, 1910 ile 1940 yılları arasında Avrupa ve dünyanın genel görünümü ile günümüzde dünyanın geldiği noktayı kıyasladı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne değindi. Fevzi Demir, onun modernizasyon, emperyalizm, endüstrileşme, parlamenter rejim, kadın hakları gibi konulardaki sağlam öngörülerine dikkat çekti.

Atatürk'ün izinden gedilmesinin; onun 1919 yılında yapmış olduğu tespitin tekrarlanması değil, aksine 2008 yılında 2053'ü ve hatta 2153'ü görebilmek olduğunu savunan Demir, tarihçiler tarafından 'Aşırılıklar ve Karmaşa Çağı' olarak ifade edilen 1914-1945 yıllarında toplumların travma yaşadığının söylendiğini, ancak Atatürk'ün bu travmayı yaşatan değil, bu travmadan toplumunu kurtaran olduğunu belirtti. Atatürk'ün doğumunun 100. yılı olan 1979'da UNESCO tarafından 156 ülkenin oybirliğiyle aldığı kararı hatırlatan Fevzi Demir, Mustafa Kemal Atatürk'e dair tespitlerde bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atatürk, devrimci ve reformcu, uluslararası barış için çalışan, sömürgeye karşı, insan haklarına saygılı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusudur."

Yapılan konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Türk Sanat Müziği Topluluğu tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Konserin solistleri Ayhan Karamancı, Tuğba Ağar ve Rezzan Ercan; 'Havada bulut yok', 'Çare bulunmaz yareme', 'Nihansın dideden ey mest-i nazım' ve 'Vardar Ovası' adlı şarkıları seslendirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 18:31:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?