5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin zeytinle dünyaya açılacak

MERSİN ZEYTİNLE DÜNYAYA AÇILACAK

Mersinli çiftçilerin alternatif ürün arayışları zeytinciliği geliştirdi. Kentte daha önce 300 ton olan zeytin rekoltesi, bu yıl bin 500 tona çıktı. Artan rekolte zeytin fiyatlarını da düşürürken, üreticiler şimdi de dünya pazarına açılmayı planlıyor.

Mersin Zeytinciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atila Parlak, Rusya ile yaşanan ihracat krizi, artan girdi maliyetlerinin yanı sıra narenciyenin para etmemesi gibi nedenlerden dolayı zor günler yaşayan Mersinli üreticilerin, alternatif ürün arayışları kapsamında zeytine yöneldiğini açıkladı. Mersin'in Tarsus ve Mut ilçelerindeki zeytin üretim alanlarının sayısı artarken, kent merkezinde de belirli bölgelerde zeytin fidanlarının toprakla buluşturulduğunu anlatan Atila Parlak, yaklaşık 3 yıl önce dikilen

zeytinlerin şu anda fidan aşamasında olduğunu ve önümüzdeki yıllarda söz konusu fidanlardan verim alınmaya başlanmasıyla birlikte kentteki zeytin rekoltesinde de çok ciddi bir artış yaşanacağını vurguladı.

Parlak, "Toprakla buluşturulan zeytin fidanları, her yıl bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında arttırılıyor. Bu durum da Mersin'in zeytinciliği yeni keşfediyor. Narenciyeden beklediğini bulamayan üretici, alternatif ürün arayışları kapsamında zeytine yöneldi. Zeytinin yüzde 80'lik bir bölümü Mut'ta geri kalan yüzde 20'si ise Tarsus ilçesinin yanı sıra merkez ilçe Toroslar'a bağlı Camili ve Useli köyü civarındaki bölgede üretiliyor. Bugün gelinen noktada Mersin geleninde (Tarsus, Erdemli ve Mut ilçeleri hariç) bin 500 dönümlük dikili alanımız var. Bunun yüzde 80'lik bölümüyse hale fidan. Bu nedenle de rekolte her yıl, bir önceki yıla göre artacak" dedi.

"ZEYTİNCİLİKTE BİR 'MERSİN MARKASI' OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Zeytincilikte bir 'Mersin markası' oluşturmak istediklerini belirten Parlak, kaliteli ve güvenilir ürünü sadece Mersin pazarında değil, Türkiye ve dünya pazarlarında da satışa sunmak istediklerinin altını çizdi. Zeytinde rekoltenin artmasıyla birlikte üreticinin, ürününü pazarlayabileceği yer konusunda sıkıntı yaşandığını, bu durumu aşabilme noktasında da çaba sarf ettiklerini kaydeden Parlak, artan talebi karşılaşmakta zorlandıklarını ve ne yapacaklarını da bilmediğini dile getirdi. Parlak, sorunu aşabilmek için sabit bir zeytin pazarı oluşturup, burada geniş bir kitleye hitap etme gibi bir düşünceleri olduğunu söyledi.

Mersin'de bir zeytinyağı üretim fabrikası kurmayı planladıklarını açıklayan Atila Parlak, bu noktada da gerekli girişimlerde bulunduklarını, Mersin Valiliği'nin ise kendilerine derneğin 'birlik' statüsüne dönüştürülmesi halinde gerekli desteği vereceklerini ilettiğini anlattı. Parlak, devlet desteği olmadan böylesi bir projeyi hayata geçirmelerinin pek de mümkün olmadığını, söz konusu desteği alabilmek için de Mersin Zeytinciler Derneği'ni birliğe dönüştürmeye çalıştıklarını, bu konuda da gerekli girişimlere başladıklarını ve en kısa sürede sonuç almayı umut ettiklerini dile getirdi.

"ARTAN REKOLTEYLE BİRLİKTE ZEYTİN FİYATLARI DA GERİLEDİ"

Artan zeytin rekoltesine bağlı olarak, pazardaki talebin de arttığına dikkat çeken Atila Parlak, Metropol Miting Alanı'nda oluşturulan; 'Zeytin Pazarı'nın Mersinlilerden yoğun ilgi gördüğünü, satışların da her geçen gün arttığını söyledi. Zeytin fiyatlarının geçen yılın fiyatıyla aynı olduğunu ve bazı çeşitlerde rakamın önceki yıllara göre daha düşük olduğunun altın çizen Parlak, bu durumun temel nedeninde artan zeytin rekoltesi olduğunu vurguladı.

Parlak, günlük ortalama 20 ton zeytin satılan pazarda en çok rağbet gören zeytin türünün; Ayvalık ve sarıoğlan olduğunu, piyasa sunulan Erdek, tirilla, topak ve Gemlik türü zeytinlerin de pazarda alıcı bulduğu bilgisini verdi. Her gün denetimden geçirilen pazarda Ayvalık zeytini 1.5-2 TL arasında alıcı bulurken, sarıoğah 2-3 TL'den, Erdek, tirilla, topak ve Gemlik türü zeytinlerin de yine 1-1.5 TL'den satıldığı bildirildi.

MERSİN ZEYTİNLE DÜNYAYA AÇILACAK
MERSİN ZEYTİNLE DÜNYAYA AÇILACAK
MERSİN ZEYTİNLE DÜNYAYA AÇILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 14:46:05
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 15:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?