2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin'de çevre kirliliği alarmı

Kazanlı Beldesi deniz sahilinde faaliyet gösteren Soda Sanayii A.Ş. fabrikasının atık havuzunda meydana gelen taşma, beldede yeniden çevre alarmı verilmesine neden oldu.

Fabrika yetkilileri, sızan atıkların ne çevreye ne de canlılara yönelik bir tehdit oluşturmadığını söylerken, Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, atıklardan örnek aldırarak analiz yaptırmak istediğini belirtti.

Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının toplu ölümlerinden sorumlu tutulan Kromsan Fabrikası’nı da bünyesinde barındıran Soda Sanayi A.Ş.’nin 1 nolu atık havuzunda gece saat 02.30 sıralarında taşma meydana geldiği bildirildi. Setteki tahtalardan birinin yerinden çıkması sonucu meydana geldiği belirtilen taşma sonucu, deniz yüzeyinde beyaz bir tabaka oluştu. Soda Sanayii A.Ş. Fabrika Müdürü Hidayet Özdemir, denize sızan atıkların ne çevre ne de herhangi bir canlı için tehdit unsunu oluşturmadığını söyledi. Fabrikaya ait atıkların depolandığı 500 bin metre küplük 3 ayrı atık havuzu bulunduğunu belirten Özdemir, "Fabrikanın tehlikesiz katı atık içeren atıkları bu çökertme havuzlarında toplanıyor. Berrak taştan bir setin üzerinden aşırılarak kontrollü olarak denize deşarj ediliyor. Setteki tahtanın bir tanesi gece saat 02.30 sıralarında yerinden çıkması nedeniyle berrak sıvı ile birlikte katı malzemede denize akmış. Haber bize ulaştığında ekiplerle birlikte buraya geldik, çıkan tahtayı yerine oturtarak hadiseyi önledik. Saat 05.30’da da buradaki akıntı tamamen kesilmişti. Bunlar, çevreye zarar verecek, çevreyi tahrip edecek bir atık değil. Bunlar tamamen kalsiyum karbonat ve kalsiyum sülfat meneşeyli, yani toprakla birebir özellikte olan atıklar. Dolayısıyla çevre faciasına neden olacak bir şey değil bu" dedi.

Gerekli tedbirlerin alındığını ve Çevre Müdürlüğü’ne de haber verilerek tutanak tutulmasını istediklerini dile getiren Özdemir, "Bu atıkların herhangi bir canlıya zararı yok. Bu zaten Çevre Müdürlüğü’nün analizleriyle sabit" diye konuştu. Özdemir, denize sızan atığın ise en fazla 5-6 ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım ise bu konuyla ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olduğunu belirterek, "En kısa zaman örnekler alıp resmi bir kurumda analiz yaptıracağız. Soda Sanayii’nin hemen yanında bulunan Kromsan Fabrikası’nın 1.5 milyon tondan oluşan krom artı 6 atıkları patlarsa, o zaman ne olur diye korku yaşıyoruz. Dolayısıyla Akdeniz’in kıyısında böyle bir fabrika olmaz. Bu fabrikanın Akdeniz’in kıyısını terk etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

mersin
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?