3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mersin'de çöp sorunu çözüldü

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin çöp sorununu çözüme kavuşturduklarını ve 15 gün içerisinde yeni çöp depolama alanına düzenli bir şekilde çöp depolamaya başlayacaklarını açıkladı.

Özcan, 'cehennem' diye tabir edilen bölgede yapılan rehabilitasyon çalışmalarıyla birlikte bölgeyi adeta 'cennet'e çevirdiklerini söyledi.

Özcan, Mersin'in merkez ilçesi Toroslar'da yer alan mevcut depolama alanıyla birlikte ÇİMSA'nın kuzeyinde yer alan yeni depolama alanını sivil toplum örgütü, dernek ve sendika temsilcileriyle birlikte gezerek, burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çavuşlu Mahallesi'nde yer alan mevcut depolama alanının rehabilitasyonu için yaklaşık 200 dönümlük arazide bulunan, 22 yıllık depolanmış 5 milyon tonluk çöpte rehabilitasyon çalışması yaptıklarını kaydeden Özcan, bununla birlikte mevcut alan üzerine spor, dinlenme ve piknik alanları inşa ettiklerini ve bundan sonra Çavuşlu çöplüğünde çiçek açacağını vurguladı.

Özcan, "Yapmış olduğumuz çalışmalarla birlikte 'cehennem' diye tabir edilen bölgeyi 'cennete' çevirdik. Elbette ki eksikliklerimiz var ve bunları da gidererek, 15 gün sonra bölgeyi Mersinlilerin hizmetine sunacağız. Mersin'e çok güzel bir proje kazandırdık. Şu anda kent merkezinde toplanan günlük 600 tonluk çöpü, mevcut depolama alanına dökmek zorunda kalıyoruz. Ancak yeni depolama alanındaki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte buraya artık çöp dökmeyeceğiz ve mevcut çöpleri de ıslah edip üzerini toprakla örteceğiz. Toroslar halkı artık çöp kokusu duyumsamayacak" dedi.

Şu anda çöp dökümü yapılan alanda 15 gün içerisinde çöp depolama yapımına son verileceğine işaret eden Özcan, söz konusu alan üzerinde de otogar yapmak istediklerini, bu konuda çalışmalara başladıklarını ifade etti. Özcan, inşaatı devam eden Katı Atık Düzenli Depolama Alanı'na çöp dökümü için Büyükşehir'e bağlı toplam 22 ilçe ve belde belediyesiyle gerekli yazışmaların da yapıldığını anlattı.

Şu anda projeyle ilgili olarak herhangi bir engel olmadığını ve son rötuşları yaptıklarını dile getiren Macit Özcan, mevcut depolama alanındaki rehabilitasyon çalışmalarının yüzde 95'lik bölümünün tamamlandığını, yeni depolama alanına da 15 gün içinde çöp dökümüne başlanacağının altını çizdi. Özcan, "Bu gelişmeler Mersinliler için bir bayram hediyesidir" diye konuştu.

Çavuşlu çöplüğündeki rehabilitasyon çalışmaları için 19 milyon YTL, ÇİMSA'nın kuzeyindeki düzenli depolama alanı için de 21 milyon YTL olmak üzere toplam 40 milyon YTL'lik bir bütçe oluşturulduğuna işaret eden Özcan, söz konusu bütçenin de 20 milyon YTL'sinin İller Bankası'ndan alınan krediyle, geriye kalan kısmının da belediyenin kendi öz kaynaklarından aktarıldığını belirtti. "Kredi alınmasına biz destek vermeseydik bugün çöp sorunu çözülmezdi" şeklinde açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i de eleştiren Özcan, şunları söyledi;

"Hayır. Eğer gerekli krediyi alamasaydık da biz bu projeyi belediyenin kendi imkanlarıyla yapardık. Belki proje bu ay değil de 2 ay sonra biterdi ve herhangi bir sıkıntımız da olmazdı. Çünkü Büyükşehir Belediyesi'nin toplam bütçesi 150-200 milyon YTL. Biz, hayata geçirilen diğer projelerin aksamaması için İller Bankası'ndan kredi aldık. Şunu söylemek istiyorum; çöpü çözen ekip Büyükşehir Belediyesi'dir. Mücadele veren, parayı yatıran ve projeyi çizen Büyükşehir'dir. Bu proje bizim projemiz. Hiç kimse bizim yapmış olduğumuz projeleri sahiplenmesin. Bize destek veren, yanımızda ve bu projeyi engellemeyen herkese teşekkür ediyorum. Bize engel olanlara da hiçbir şey söylemiyorum ama bizim projemize sahip çıkmasınlar."
'Hafif Raylı Sistem Projesi' hakkında da açıklamalarda bulunan Özcan, projeyle ilgili olarak bu yıl gerekli evrakları hazırlayarak, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) başvuruda bulunduklarını hatırlattı.

Özcan, politik nedenlerden dolayı engellendiklerini ileri sürdü ve söz konusu engellerin aşılması durumunda projeyi en kısa sürede hayata geçireceklerini vurguladı. Proje için iktidarın da olurunu almakla birlikte, 'Hafif Raylı Sistem Projesi'ni DPT'nin onaylaması gerektiğini belirten Özcan, "Muhalefette yer alan bir partinin belediye başkanı olarak bu projede engelleniyoruz. Bu projeyi de mutlaka hayata geçirme konusunda kararlıyız" dedi

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?