4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin'de 'Cumhuriyet' coşkusu

MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU

Cumhuriyet'in kuruluşunun 87. yıldönümü, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de coşkuyla kutlandı.

Eline ay-yıldızlı Türk bayrağını alan törenin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na kuştu. Adeta kırmızı-beyaz renklere bürünen meydandaki kutlamalardaysa birlik ve beraberlik mesajı verildi.

Mersin Valiliği'nce organize edilen kutlamalar ilk olarak Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda başladı. Vali Hasan Güzeloğlu eşi Ayşe Güzeloğlu'nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan ve eşi Sayime Taylan, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte Cumhuriyet Bayramı kapsamındaki tebrikleri kabul etti. Vali Güzeloğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törene katıldı. Buradaki etkinliklere katılanlar arasında MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBBM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer de yer aldı. Saygı duruşuyla başlayan tören, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam etti.

"CUMHURİYET İNSANCA VE HÜR YAŞAMANIN ADIDIR"

Burada konuşan Vali Güzeloğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yakmış olduğu meşalenin, bir çığ gibi dalga dalga Anadolu'ya yayılarak, tarihte emsali az görülen bir kahramanlıkla bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğunu anlattı. Güzeloğlu, 21. yüzyılın artık son çeyreğinin yaşandığı şu günlerde Türkiye Cumhuriyet'nin kuruluşu ve 'Türk Bağımsızlık Mücadelesi'nin, dünya üzerindeki bütün milletlerce örnek alındığını, söz konusu toplumların geleceğine yönelik kararlar alırken söz konusu mücadeleyi göz önünde bulundurduğunu dile getirdi. Türk milletinin, tarihinin hiçbir döneminde esaret altında yaşamadığı gibi bu düşüncede olanların heveslerini de kursaklarında bıraktığına dikkat çeken Güzeloğlu, Cumhuriyet'in ise insanca ve hür yaşamanın, birey olmanın en değerli ve en önemli adı olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE BUGÜN BÖLGESİNDE VE DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ÜLKE"

Hasan Güzeloğlu, "Cumhuriyet, bireye 'yurttaş' kimliği veren, onun özgür ve bağımsız yaşamasını gerçekleştiren bir rejimin adıdır. Türkiye Cumhuriyeti, bu ilkeler ve değerler ışığında kurulduğu günden bugüne ve sonsuza kadar geçecek olan süreçte; gelişen, kalkınan ve geleceğe dönük güçlü adımlar atan büyük bir devlet olarak yoluna devam edecektir. Bizler, Büyük Önder Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni, sonsuza kadar yaşatmak ve gelecek her yılda daha da güçlendirilmesi kararlığındayız ve bu konuda çelikleşmiş bir iradenin de temsilcileriyiz. Sevgili gençler, Mustafa Kemal Atatürk, bu Cumhuriyet'i sizlere emanet etti. Korunması; can ve kan pahasına olan bu büyük eser, gençlerimiz karalılığı, inanç ve azmiyle sonsuza kadar güçlenip gelişecektir. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu günden bu yana her alanda ve her düzeyde çok önemli bir mesafe kat etmiştir. Bugün bölgemizde ve dünyada örnek alınan bir ülke haline geldik. Bu başarı, Türk milletinin başarısıdır" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ VE BUZDOLABIYLA TÖREN GEÇİDİNE KATILDILAR

Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, 'Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir gösteri sundu. Söz konusu gösteride cepheye mermi taşıyan kadınlar canlandırılırken, açılan dev Türk Bayrağı ise büyük alkış topladı. Mersin Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu ise Anadolu'nun farklı yörelerine ait halk oyunlarını, Batı'nın modern danslarıyla harmanlayarak törene katılanlara sundu. Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından da Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde tören geçişi gerçekleştirildi. Askeri grupların yanı sıra öğrencilerin de katıldığı tören geçişinde objektiflere birbirinden ilginç görüntüler de yansıdı. Kentteki esnaf ve sanatkarlar odaları da tören geçişine katılırken, konvoyda güneş enerjisi, buz dolabı ve LCD ekran televizyon taşıyan araçların yanı sıra dikiş makinesi ve farklı saç tasarımları yapanlar da yer aldı. Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl ilk defa organize edilen; 'Cumhuriyet Rallisi'ne katılan eski model araçlar da tören geçişinde yer aldı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören 10. Yıl Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle son buldu.

MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
MERSİN'DE 'CUMHURİYET' COŞKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2010 Cuma 13:14:01
Güncelleme :1 Kasım 2010 Pazartesi 11:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?