2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin'de deprem tartışması

Belediye Yapı Denetim ekiplerinin inşaatlarda yaptığı denetimlere katılan Başkan Genç, Türkiye ve Mersin gerçeğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin yüzde 96’sının deprem riski altında olduğunu belirten Genç, geçmişte yaşanan büyük depremlerde depreme dayanıksız ve güçlendirilmemiş binaların can kayıplarını getirdiğini hatırlattı. Bu tür binaların mevcut yapı stoku içindeki oranının yüzde 10 olduğunu belirten Genç, bu binaların da yüzde 5’nin depremi ağır hasarla atlatabildiğini kaydetti. Dolayısıyla güçlendirilmesi gereken bina oranının yüzde 5 olduğunu belirten Başkan Genç, Mersin ve Türkiye’nin bunu başarabilecek güce sahip olduğunu söyledi. Başkan Genç, "Bilim adamları bu fay hattının 7’den büyük bir deprem oluşturacağını söylemekteler. Bu hattın faaliyete geçmesi Mersin için felaket olur. Mersin-Kayseri arasında bulunan 300 kilometre uzunluğundaki Ecemiş fay hattı her an aktif duruma geçebilir. Fındıkpınarı tarafındaki Ösün Fay Hattı da böyle bir tehlikeyi içermektedir" dedi.

Yenişehir Belediyesi olarak yeni yapılan binaların yapı denetimlerini aralıksız sürdürdüklerini belirten İbrahim Genç, olası bir depremde can kaybının sıfıra indirilmesi için Mersin’deki binaların envanterinin çıkarılması gerektiğini bildirdi. Bu konuda Mersin’de öncü olmak istediklerini belirten Başkan Genç, "Envanter sonucu yıkılması muhtemel yüzde 5 düzeyindeki binalar tespit edilerek güçlendirilmesi için çalışma başlattık. Bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Jeofizik ve Jeoloji Mühendisleri Odaları ile tam bir dayanışma içindeyiz. Şuanki denetim çalışmalarımız sonucunda olası bir depremde Yenişehir’de can kaybı olmayacaktır. Bu yapılar herhangi büyük bir depremi ya hiç yara amadan ya da hafif hasarla atlatabilecek dayanıma sahiptir" diye konuştu.

iha-mersin
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 13:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?