8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Mersin'de hayvan katliamı şüphesi

Mersin'in Tece Beldesi'nde onlarca köpek, bilinmeyen bir nedenle öldü. Belde sakinleri, 2 günde yaklaşık 30 köpeğin öldüğünü belirtirken, bunun bir katliam olduğunu ifade ettiler. Köpeklerin yanı sıra kedi, tavuk ve kuşların da öldüğünü belirten belde sakinleri, hayvan ölümlerinin sorumlusu olarak Tece Belediyesi'ni gösterdi.
 
Mersin'e 20 kilometre uzaklıktaki Tece Beldesi'nde 2 gün önce toplu halde köpek ölümleri başladı. Özellikle beldenin sahil kesiminde görülen köpek ölümleri karşısında belde sakinleri şaşkına dönerken, bazı köpeklerin 2 saat boyunca can çekiştiğini, köpeklerin bir bölümünü de kendi çabalarıyla hayata döndürmeye çalıştıklarını anlattılar. 

1 gün içinde 24 köpeğin öldüğünü ileri süren belde sakinleri, katliam olarak niteledikleri ölümlere, çok etkili bir zehir olan siyanürün neden olduğunu iddia etti. Ölen köpekler arasında sadece başıboş olanların değil; evcil, sahibi olan köpeklerin de bulunduğunu, köpekleri, etlerin üzerine siyanür dökerek belediye ekiplerinin zehirlediğini de öne süren vatandaşlar, bu katliamı yapanları kınayarak, Belediye Başkanı Mehmet Kara'dan açıklama beklediklerini ifade ettiler. 

Olaya büyük tepki gösteren vatandaşların iddiaları arasında sadece köpekler değil; kedi, tavuk ve kuşların da zehirlendiği, onlarca hayvanın bir katliamla yok edildiği de yer alırken, köpek ölülerinin ise belediye ekiplerince oldukça ilkel bir şekilde gömüldüğü görüldü.
Beldedeki Beyazgül Sitesi sakinlerinden Nurhayat Osanmaz, 2 gündür büyük acı yaşadıklarını, onlarca köpeğin katledildiğini söyledi. Ölen köpeklerin çoğunun sitenin köpekleri olduğunu belirten Osanmaz, bu katliamı kimin yaptığını bilmediklerini, belediye ekiplerinin de ölümleri kabul etmediğini ifade etti. Katliamı belediye yapmadıysa birilerinin yaptığını kaydeden Nurhayat Osanmaz, "Bunu yapanlar insan olamaz. Bu bir vahşet, onlarca köpek, kuş, kedi, tavuk katledildi. Buradan belediyeye sesleniyoruz; eğer belediye yapmadıysa, gelip bize açıklama yapsın" dedi. 

Site sakinlerinden Semih Kadri Yolgeçen de bir hayvanı sevmeyenin bir insanı sevmesinin de mümkün olmadığını vurgulayarak, sürekli hayvanlarla iç içe olan çocukların da bu zehirden etkilenebileceğini, bu durumda insan cinayetiyle karşı karşıya kalınacağını kaydetti. Katliamı belediyenin yaptığını öne süren Yolgeçen, yetkililerden bu katliama son vermesini istedi. 

Bu olayda "Sibirya Kangalı" cinsi köpeği ölen Adnan Yıldız ise, Tece sahili boyunca etlerin üzerine siyanür konulduğunu, köpeklerin de bu etleri yediğini ileri sürdü. Kendi olanaklarıyla kurtardıkları hariç 24 köpeğin öldüğünü söyleyen Yıldız, "Çimenlerin üzerine attığınız o zehirlere çocuklar dokunup, ellerini ağızlarına götürdüğünde ne olacak? Bunu düşündünüz mü?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Öte yandan, köpek ölümleriyle ilgili bilgi veren Tece Belediye Başkanı Mehmet Kara, belde sakinlerinin iddialarını reddederek, belediyenin köpek ölümleriyle ilgisi bulunmadığını söyledi. Ölümlere pazartesi gününden bu yana tanık olduklarını belirten Kara, belediye ekiplerinin Tece'de 10 köpeği ölü bulduklarını ve belediye olarak ilgili kurumları bu durumdan haberdar ettiklerini anlattı. 

Ölümlerin nedenini öğrenmek, zehirlenme ise zehrin türünün belirlenmesi için ölen köpeklerden birini incelenmek üzere Mersin'e gönderdiklerini kaydeden Kara, "Acaba kasti bir olay mı var yoksa çöp konteynerlerine bilinçsizce atılmış bir atıktan mı kaynaklanıyor, bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Biz Tece Belediyesi olarak ilk kademe belediyesiyiz. Sokak hayvanlarıyla ilgili mücadeleyi yapmak, aynı zamanda vatandaşımızı da korumak görev ve yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde. Tece Belediyesi'nin bu ölümlerle ilgisi yok. Neden öldürelim ki?" dedi. 

Belediyeye zaman zaman sokak köpekleri ve kedilerle ilgili bilgiler geldiğini kaydeden Kara, bu şikayetleri Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili kurumuna bildirerek vatandaşla Büyükşehir Belediyesi arasında köprü görevi gördüklerini dile getirdi. Hayvan ölümlerinin nedeni ne olursa olsun çok çirkin bir olay olduğunu vurgulayan Mehmet Kara, kasten yapıldıysa da bunun kabul edilemez olduğunun altını çizdi.
Tece Belediyesi olarak, ölen köpeklerin gömülmesi işlemini dezenfektan ilaçlar kullanarak, çevre sağlığını gözetecek şekilde yerine getirdiklerini savunan Başkan Kara, konuyla ilgili ekipler görevlendirdiğini, ölümlerin nedenini bu ekiplerin de araştıracağını söyledi. 


"Bu işin nasıl olduğunu öğrenebilirsek yetkilileri devreye sokarak gerekli cezai işlemlerin yaptırılması konusunda üzerimize düşeni yerine getireceğiz" diyen Kara, belde sakinlerinin ölümlerden belediyeyi sorumlu tutmalarını ise "Kamuoyunu bilgisiz ve yetkisiz bir şekilde ayağa kaldırmak" olarak değerlendirdi ve bunun hiç hoş olmadığını belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 10:40:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?