5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'de 'Narenciye Festivali' hazırlığı

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, bugün gelinen noktada Türkiye'deki mevcut narenciye üretiminin yüzde 30'luk bir bölümünün Mersin'de gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, narenciye tüketiminin arttırılması noktasında kentte 'Narenciye Festivali' düzenlemek istediklerini söyledi.

Cengiz Gökçel, beraberindeki oda yöneticilerinin yanı sıra Mersin Sulama Birliği Başkanı Özgül Sözer ile birlikte merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'yı makamında ziyaret ederek, görüş alış-verişinde bulundu. Burada konuşan Gökçel, tarım sektöründe yaşanan sorun ve sıkıntıları anlatarak, önümüzdeki süreçte hayata geçirmek istedikleri 'Narenciye Festivali' konusunda Tuna'ya açıklamalarda bulundu.

Kentteki tarımsal üretimin oldukça çeşitli olduğunu ifade eden Gökçel, ancak buna rağmen çiftinin ürününü pazarlamada sorun ve sıkıntılarla karşılaştığını, bunun yanında ürününü de değerinde satmakta zorlandığını dile getirdi.

Gökçel, Türkiye'de toplam narenciye üretiminin yüzde 30'unun, limon üretiminin de yüzde 70'lik bir bölümünün Mersin'de gerçekleştirildiğini bilgisini de veren Gökçel, buna rağmen kentte narenciye ürünlerinin tanıtımına yönelik herhangi bir organizasyonun düzenlenmemiş olmasının da önemli bir eksiklik olduğunu savundu.

Gökçel, bu durumun önüne geçilmesi ve narenciye de yaşanan sorunların aşılabilmesi noktasında geniş kapsamlı bir 'Narenciye Festivali' organize etmeyi planladıklarını açıkladı. Narenciyenin tanıtımı ve tüketiminin arttırılabilmesi için eğitim kurumlarında da çalışmaların yapılarak, çocukların söz konusu ürünleri tüketmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Cengiz Gökçel, tüm bunların yanında belirli noktalarda 'turunçgil büfeleri' oluşturularak, narenciye tüketiminin arttırılmasına katkıda bulunulabileceğini söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise, Mersin'in simgesi olan narenciyenin tanıtımı için belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını vurguladı. Özellikle seçim sürecinde verdikleri; 'Narenciye Festivali Projesi'ni hayata geçirerek, Mersin açısından narenciyenin ne denli önemli olduğunu da ortaya koyacaklarını ifade eden Tuna, "Yalınayak ve Arpaçsakarlar beldelerinin bize bağlanmasıyla birlikte Toroslar narenciye üretiminin yoğun yapıldığı bir bölge haline geldi. Bu nedenle, seçim döneminde verdiğim; 'Narenciye Festivali' sözünü de yerine getireceğim. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu noktada da Mersin Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifi ile ortak bir çalışma yürüteceğiz" dedi.

Narenciyenin özellikle iç piyasada tüketiminin arttırılmasına katkıda bulunmak istediklerini anlatan Tuna, bunun yanında kentte yetişen limonun çeşitli firmalarca limonata haline dönüştürülerek, piyasa sunulmasının da kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Tuna, bu anlamda narenciye çeşitlerinde ikinci kalite ürünleri değerlendirebilen sektörlerin oluşturulmasının, aynı zamanda da üreticilere önemli katkılar sunacağını iade ederek, bu noktada da 'Narenciye Festivali'nin tüm bu çalışmalara katkı sunacağına inandığını belirtti

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 18:06:38
Güncelleme :30 Eylül 2009 Çarşamba 18:11:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?