5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'de 'nükleer ve kimyasal' eğitimi

MERSİN'DE 'NÜKLEER VE KİMYASAL' EĞİTİMİ

Mersin İl Sivil Savunma Müdürü Mehmet Koç, kentin stratejik konumu itibariyle her türlü risk ve tehlikelere açık olduğunu, bu nedenle de kentte yaşamanın kimyasal, biyolojik, nükleer saldırıların yanında endüstriyel kazalara her zaman tedbirli olmayı gerektirdiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından, endüstriyel kazalara müdahale edilmesi, kitle imha silahlarına karşı hazırlıkların arttırılmasının yanında halkın ve sağlık çalışanlarının bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla Türkiye genelinde başlatmış olduğu eğitim seminerinin Mersin ayağı tamamlandı. Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen; 'Kimyasal, Biyolojik, Nükleer, Radyolojik Tehlikeler ve Endüstriyel Kazalar (KBRN) Planlaması' konulu seminere yoğun ilgi gösterildi.

Burada konuşan Mersin İl Sivil Savunma Müdürü Mehmet Koç, bugün gelinen noktada gerek Türkiye'nin, gerekse de dünyanın kimyasal, biyolojik ve radyasyonla anılan insan sağlığını tehdit eden olaylarla karşı karşıya olduğunu, bu nedenle de konuya karşı daha duyarlı olunması çağrısında bulundu. Mehmet Koç, kimyasal madde üreten veya hammadde olarak kimyasal madde kullanan sanayi tesislerinin, trafikte seyreden ve kimyasal madde taşıyan çok sayıda aracın KBRN tehditleriyle sıkça karşılaşabilecek riskler olduğunu vurguladı. Mersin'in stratejik konumu itibariyle önemli risk ve tehlikelerle karşı karşıya olduğunun altını çizen Koç, de kentte yaşamanın kimyasal, biyolojik, nükleer saldırıların yanında endüstriyel kazalara her zaman tedbirli olmayı gerektirdiğinin altını çizdi.

Mersin Vali Yardımcısı Kaya Çıtak ise, hızla artan dünya nüfusunun yanında bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla gelişmesinin, insanların dünyaya hakim olma faaliyetlerinin, kimyasal, biyolojik, nükleer alanda bir çok değişikliği beraberinde getirdiğini, bu durumun da insanlığı tehdit edecek hale geldiğini söyledi. Çıtak, uluslararası bir liman konumunda bulunan Mersin Limanı'na gelen ve giden araçlarda bulunan çeşitli kimyasal ve benzeri maddelerin boşaltılması ve yüklenmesi sırasında meydana gelebilecek kazalar ve olağanüstü hal durumlarından dolayı, Mersin olarak bu konuya hazırlıklı olmamızın öneminin bir kat daha artığına dikkat çekti.

Mersin İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Esma Terziyer de, kitle imha silahlarının hem halk sağlığı, hem de çevre sağlığı açısından yüzyılımızın önemli problemleri arasında yer aldığını anlattı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden Dr. Cansın Arda ise, "Liman kenti olan Mersin'in bu konuda doğal bir riske sahip olması, halkta duyarlılık ve bilinç oluşturmaktadır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Çevre Çalışma Grup Başkanı Latif Çayhan; 'Mersin'in KBRN ve Endüstriyel Kazalar ve Risk Haritası' konu başlığı altında bir sunum gerçekleştirirken, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Öner Kurt; 'Kimyasal Silahlar, Zararları, Korunma Yolları, Tanı ve Tedavisi', MEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Buğdaycı; 'Biyolojik Silahlardan Korunma ve Zararlarının Azaltılması, Tanı ve Tedavisi' konu başlığı altında katılımcılara bilgi verdi.

MERSİN'DE 'NÜKLEER VE KİMYASAL' EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 17:15:01
Güncelleme :13 Ekim 2009 Salı 19:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?