5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'de 'Rekor' denemesi

Mersin, dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve 10 bin öğrenci aynı anda fidan tohumlarını toprakla buluşturdu. Noter huzurunda gerçekleştirilen deneme ise sadece 3 dakika sürdü. Öğrencilerin kendi elleriyle yetiştireceği fidanların 2010 yılı Kasım ayında belirlenecek olan orman alanlarına dikilecek.

Küresel ısınma ve erozyonun bireysel olarak önlenebilmesi katkıda bulunulmasının yanında dünyanın her noktasına ağaç dikiminin sağlanması amacıyla Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Mersin İl Temsilciliği tarafından hayata geçirilen, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce de desteklenen 'Bebek Fidan Projesi' kapsamında düzenlenen tarihi rekor denemesine Tevfik Sırrı Gür Stadı ev sahipliği yaptı.

9 bin 500 ilköğretim, 500 de ortaöğretim olmak üzere toplam 10 bin öğrenci katıldığı 'Tohum Ekme Şenliği'ne katılan her öğrenciye fidan tohumlarını ekebilmesi için poşetlerle toprak dağıtımı gerçekleştirildi.

Mersin 9. Noteri Yavuz Savaş tarafından da kayıt altına alına alınan etkinlik kapsamında bir konuşma yapan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, projenin dünya açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, "Dedelerimizden ödünç aldığımız doğayı, torunlarımıza bırakma adına önemli sorumluluklarımız var. Yaşanabilir bir çevre, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı çerçevesinde herkesin önemli sorumlulukları var. Burada üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yapmalıyız. Bu proje, çocuklarımızın bu bilinci taşıyan bireyler olarak yetişmelerinde önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses de, hayata geçirilen projenin kendisini heyecanlandırdığını ve bir dünya rekoruna imza atma girişiminin de oldukça anlamlı olduğunu dile getirdi. Ümit Gürses, daha sonra törene katılan öğrencilere hitap ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sevgili çocuklar, bu tohumlara gözünüz gibi bakıp, onları fidan haline getireceksiniz. Sizler bu hatırayla yaşayacaksınız. Siz bu projeyle bir dünya rekoruna imza attığınız için, sadece sizler değil, sizlerden sonrakiler de bu davranışınızla gurur duyacaklar."

TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Şükrü Altınova da projedeki amaçlarının çocuklarla birlikte gençlerin bir annenin bebeğine duyduğu sevgi, şefkat ve vefa gibi özel duyguların harekete geçirilerek, tohumu önce fidana ardından da ağaca dönüştürebilme becerilerinin geliştirilmesi olduğunu kaydetti. Altınova, yapmış oldukları araştırmalara göre 'Tohum Ekim Şenliği'nin dünyada bir ilk olduğunu ve ilk defa böylesi bir rekor denemesi gerçekleştirildiğini anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından 'Bebek Fidan Projesi' kapsamında 33 bin adet harnup tohumu öğrenciler tarafından aynı anda toprakla buluşturuldu. Söz konusu ekim işleminin de noter tarafından yapılan kayıtlara göre 3 dakika sürdüğü öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 15:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?