30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Mersin'de su sıkıntısı yok

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin kent merkezi ile merkeze bağlı birçok köy ve beldenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'ndaki su miktarının yeterli seviyede olduğunu ve Mersin'in içme suyu sıkıntısı bulunmadığını belirtti.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Macit Özcan, yaz mevsiminin etkisiyle yağışların sıfıra indiği 3-4 aylık süreyi geride bıraktıklarını kaydetti. Yağış olmadığı için bu dönemde barajlardaki suyun, özellikle Eylül-Ekim aylarında en az seviyeye indiğine işaret eden Özcan, “Ancak Mersin'in su ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'nda şu anki su miktarı, yeter seviyede seyretmektedir. Tüm barajlarda olduğu gibi Berdan Barajı'ndaki su miktarı özellikle Ekim ayından itibaren başlayan yağışların etkisiyle maksimum seviyeye gelecektir. Bu zamana kadar Berdan Barajı'ndaki su, Mersin'e fazlasıyla yetecek seviyededir” dedi.

Su kayıplarına da değinen ve 4-5 yıl öncesine kadar tek isale hattı olması nedeniyle Mersin'in merkez Tarsus ilçesinde bulunan Berdan Barajı'ndan gelen suyun yarısının toprağın altında kaybolduğunu hatırlatan Özcan, “Ancak ikinci isale hattını hayata geçirerek Mersin'e gelen su miktarının artmasını sağladık ve bu sayede sadece Mersin merkez değil, başta Mezitli olmak üzere birçok yerleşim bölgesine de Berdan suyunu vermeye başladık. Şimdi 18-20 katlı binalara bile çok rahatlıkla su verebilir konumdayız” ifadelerini kullandı.

Kent içindeki su kaçaklarını da Dünya Bankası'ndan aldıkları kredilerle şebeke borularını yenileyerek önlediklerinin altını çizen Özcan, “Şehir içerisindeki eskimiş ve çürümüş yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebeke borularının değişimi tamamlanmıştır. Bu boruları yenileri ile değiştirmemiz sonucunda, bundan sonraki süreçte sudaki kaçak oranını büyük ölçüde kapatacağız ve bu durum da su fiyatlarının düşmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

Olağanüstü durumlarda kentin susuz kalmaması için 6 değişik bölgede su deposu inşaatlarını tamamladıklarını da ifade eden Özcan, toplam 60 bin ton kapasiteye sahip bu depolardaki suyun, olağanüstü bir durumda susuz kalınması halinde her an kullanıma hazır bir vaziyette bekletildiğini bildirdi.

Su fiyatları konusunda Mersin'in 16 büyükşehir arasında orta sıralarda bulunduğuna da dikkat çeken Başkan Özcan, “Vatandaşlarımızın ödediği su faturalarında atıksu bedeli de bulunmaktadır. Eğer kentimizde Atıksu Arıtma Tesisi'ni inşa etmemiş olsaydık, fatura daha düşük gelirdi, ancak arıtma tesisi de kentimiz için yapılması aciliyet gerektiren bir tesisti” görüşünü savundu.
Mersin'in su sıkıntısı yaşamaması için her türlü önlemi aldıklarını ve su konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını kaydeden Özcan, “Mersin'in suyu bol, ancak yine de vatandaşlarımızın suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanması ve boşa harcamaması, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2011 Çarşamba 18:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?