4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin'de su sıkıntısı yok

MERSİN'DE SU SIKINTISI YOK

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kent merkezi ile merkeze bağlı birçok köy ve beldenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'ndaki su miktarının yeterli seviyede olduğunu ve Mersin'in içme suyu sıkıntısının olmadığını bildirdi.

Yaz mevsiminin etkisiyle yağışların en aza indiği 3-4 aylık süreyi geride bıraktıklarını kaydeden Başkan Özcan, "Yağış olmadığı için bu dönemde barajlardaki sular Eylül-Ekim aylarında en az seviyeye iner. Ancak Mersin'in su ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı'nda şu anki su miktarı, yeter seviyede seyretmektedir. Tüm barajlarda olduğu gibi, Berdan Barajı'ndaki su miktarı özellikle Ekim ayından itibaren başlayan yağışların etkisiyle maksimum seviyeye gelecektir. Bu zamana kadar barajdaki su, Mersin'e fazlasıyla yetecek seviyededir” dedi.

Tek isale hattı olmasından dolayı 4-5 yıl öncesine kadar Berdan Barajı'ndan gelen suyun yarısının toprağın altında kaybolduğunu hatırlatan Özcan, “Ancak ikinci isale hattını hayata geçirerek Mersin'e gelen su miktarının artmasını sağladık ve bu sayede sadece Mersin merkez değil, Mezitli ilçesine de Berdan suyunu vermeye başladık. Şimdi 18-20 katlı binalara bile çok rahatlıkla su verebilir konumdayız” diye konuştu.

Diğer yandan şehir içi içme suyu şebeke borularının çok eskimiş olmasından dolayı yaşanan su kaçaklarını önlemek amacıyla Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile bu boruları yenilediklerini ifade eden Özcan, “Şehir içerisindeki eskimiş ve çürümüş yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebeke borularının değişimi, MESKİ bünyesinde devam etmektedir. Bu boruların yenileri ile değişimi sonucu, sudaki kaçak oranını büyük ölçüde kapatmayı hedefliyoruz ve bu durum da su fiyatlarının düşmesini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Olağanüstü durumlarda kentin susuz kalmaması için ayrıca 6 değişik bölgede su deposu inşaatlarını tamamladıklarını belirten Özcan, “Toplam 60 bin ton kapasiteye sahip bu depolardaki sular, olağanüstü bir durumda susuz kalınması halinde her an kullanıma hazır bir vaziyette bekletilmektedir” dedi.

Su fiyatları konusunda Mersin'in 16 büyükşehir arasında orta sıralarda bulunduğuna da dikkat çeken Özcan, şöyle devam etti; “Vatandaşlarımızın ödediği su faturalarında atıksu bedeli de bulunmaktadır. Eğer kentimizde Atıksu Arıtma Tesisi'ni inşa etmemiş olsaydık, fatura daha düşük gelirdi, ancak, arıtma tesisi de kentimiz için yapılması aciliyet gerektiren bir tesisdir. Mersin'in su sıkıntısı yaşamaması için her türlü önlemi aldık. Mersin'in suyu bol, ancak yine de vatandaşlarımızın suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanması ve boşa harcamaması, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.”

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 15:05:00
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 15:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?